Babavárás és magas vérnyomás

A magas vérnyomás nem csak a kismama egészségét, hanem a magzat fejlődését is veszélyezteti. Megfelelő kezelés és helyes életmód mellett azonban a kismama és a baba egészsége is megőrizhető, a szövődmények kialakulása megelőzhető.

Terhességi magas vérnyomás

A várandósság időszakában a korábban panaszmentes hölgyeknél is jelentkezhet magas vérnyomás. Ennek meghatározása azonban némiképp eltér a fogantatást megelőző időszakhoz képest – magyarázza dr. Marton Anna belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos. Terhesség alatt a vérnyomás normál határa alacsonyabb, mint gyermekvárás előtt. Ez esetben magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás 120/80 Hgmm vagy ennél magasabb, illetve, ha a szisztolés vérnyomás érték a terhesség alatt 30 Hgmm-t emelkedik, a diasztolés érték pedig 15 Hgmm-t.

Időben ismerjük fel!

A terhesség alatti magas vérnyomás mindig gondos kezelést igényel. A hipertónia ez esetben már a magzat egészségét is veszélyezteti azáltal, hogy rontja a méhlepény vérellátását. Terhesség alatt megjelenő magas vérnyomás ún. terhességi toxémia tünete is lehet. Ilyenkor fokozódik az ödemakészség, a vizeletben pedig fehérjeürítés jelenik meg. A tünetkomplexum idejében felismerendő, így trimeszterenként (3 havonta) panaszmentesség esetén is célszerű belgyógyászati szűrővizsgálatot: vizelet és vérnyomás ellenőrzést végeztetni. A megfelelő életmódbeli, vagy szükség esetén gyógyszeres kezeléssel nemcsak a magzati károsodás védhető ki, hanem az olykor súlyos, életveszélyes anyai szövődmények is.

Helyes étrend és mozgás

Szerencsés módon napjainkban már egyre elterjedtebb a kismamák táplálkozásával kapcsolatban – a korábbi „kettő helyett étkezünk” elvet felváltva – az a nézet, mely szerint a várandósság alatt ne a táplálék mennyiségére, sokkal inkább minőségére ügyeljünk. A magas vérnyomás egyik kockázati tényezője a túlsúly, így ennek észlelésekor kezelőorvosunk diétát írhat elő. A követendő étrend minden szükséges tápanyagot biztosít a magzat számára, azonban a kalóriamennyiség csökkentésével megakadályozza a szükségtelenül felszedett súlytöbblet fokozódását. Ugyanakkor terhesség esetén különösen fontos, hogy a diéta orvosi segítséggel történjen, hiszen a szakszerűtlen táplálékmegvonás, koplalás, a szénhidrátok túlzott megszorítása szintén magzatkárosító lehet. Az optimális táplálkozás és életmód-terápia mellett az anyai és magzati egészség megőrizhető, sőt, a terhesség alatt elsajátított helyes életmód segíthet abban, hogy a szülést követően a kismama akár fittebbé, egészségesebbé váljon, mint a családtervezés előtt.

Szülés után

A terhességi magas vérnyomás, amennyiben az terhességi toxémia tünete volt, szülés után többnyire magától rendeződik, további kezelést nem igényel. Az ún. essentialis hypertonia, vagyis ismeretlen eredetű magas vérnyomás ellenben az életmód-terápia és egyéb kezelés tartós vagy átmeneti folytatását teszi szükségessé.

(Forrás: Babavárás és magas vérnyomás)