Kulturális mítoszok alakítják a terhes nők elvárásait

A várandós kismamák terhességgel kapcsolatos elvárásait – úgymint a reggeli rosszulléteket, a haj változásait, illetve a bizonyos ételek iránt érzett sóvárgást – nemcsak az orvosok és a nővérek befolyásolják, de a barátoktól és a médiában hallott információk is. A „terhességi mítoszok” meghatározhatják, milyen tünetek megjelenését veszik biztosra a kismamák, illetve befolyásolhatják az egészségügyi dolgozókkal történő kommunikációt.

A terhesség tönkreteszi a fogakat?

Bár a legtöbb kismama tudatában van annak, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a saját és a baba egészsége szempontjából is, számos félreértés és hamis információ miatt sokan mégis elkerülik a fogorvost várandósságuk alatt.

Veszélyesek-e a reggeli rosszullétek?

Egyes felmérések szerint a nők 80 százaléka átéli az émelygéssel, hányingerrel, hányással járó reggeli rosszulléteket, amelyek bizonyos esetekben akár a magzatot is veszélyeztethetik. Korábban létezett egy olyan elképzelés, miszerint ez az émelygés a szervezet ösztönös védelmi reakciója, aminek segítségével a szervezet védi a babát, pedig egyes esetekben fontos segítséget kérni és kideríteni a valódi okot.

Babavárás és magas vérnyomás

A magas vérnyomás nem csak a kismama egészségét, hanem a magzat fejlődését is veszélyezteti. Megfelelő kezelés és helyes életmód mellett azonban a kismama és a baba egészsége is megőrizhető, a szövődmények kialakulása megelőzhető.

Mit (t)együnk, hogy jöjjön a baba? (2.)

Sokan vannak, akik hiába várják, hogy megjelenjen a két csík a terhességi teszten, de szerencsére vannak, akiknél megoldódik a probléma, ha változtatnak a táplálkozási szokásaikon. Akár hazai gyógykúrákhoz, akár az ájurvédához fordulunk, nagyobb lehet az esély a sikeres fogantatásra.

Mit (t)együnk, hogy jöjjön a baba? (1.)

Néhány nő számára számára rettegést jelent, de talán többen vannak, akik örömmel végzik el a terhességi tesztet annak reményében, hogy áldott állapotba kerültek. De pontosan mit mér a teszt, miért mondható közel száz százalékosnak az eredmény? Mi az oka annak, hogy néhányan hiába várják a két csíkot? Néhány tippet is adunk, mit (t)egyenek, hogy a várt eredményt kapják.

A terhességi hányás modern szemlélete

A terhességi hányinger és hányás, más néven „reggeli betegség” a nők legalább kétharmadát érinti a terhesség első három hónapjában. Ez a kellemetlen kísérőjelenség azonban igenis jó dolog, örüljön az, akinek van, és viselje el hiányát az, akinek nincs. A magyarázat meglepő!

Boldogtalan kismamák

A gyermekszülés a legtöbb nő életének tán legcsodálatosabb élménye. Újszülött babáját kezében tartva az anya a világ legboldogabb emberének érzi magát. Vannak viszont, akiknél a szülés megrázó eseménye olyan lelki folyamatot indít el, amely depresszióba sodorja őket.

Cukorbeteg kismamák

A várandós kismamák egy részénél általában minden előjel nélkül, hirtelen jelentkezik a terhességi cukorbaj, amely némelyeknél a szülés után eltűnik, másoknál viszont megmarad. Azoknál, akiknél megszűnnek a tünetek, évek múlva újra jelentkezhet a diabétesz.

PCOS: nem csak meddőségi probléma

A meddőség kutatásában és egyéb orvosi területeken újult figyelmet szentelnek a PCOS-nak. A klinikai tünetek magukban foglalják a peteérés hiányát, a rendszertelen ciklusokat és a túlzott androgéntermelődés tüneteit, de más súlyos kísérőjelenségeit is dokumentálták.