A terhesség tönkreteszi a fogakat?

Bár a legtöbb kismama tudatában van annak, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a saját és a baba egészsége szempontjából is, számos félreértés és hamis információ miatt sokan mégis elkerülik a fogorvost várandósságuk alatt.

Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa szerint azonban a szakemberek biztonságosan és hatékonyan tudják kezelni a felmerülő problémákat.

A várandósság hat a fogakra is

A terhesség időszakában a nők egészsége szájhigiéniás szempontból jelentős változáson megy keresztül. Az Academy of General Dentistry (AGD) szerint a kismamák egyaránt tapasztalhatnak ínygyulladást, terhességi daganatokat, és közepestől súlyosig fajuló íny-megnagyobbodást.

Gyakori ínygyulladás

Klinikailag a terhességi ínygyulladás nem különbözik a nem terhességitől. A páciensek pirosságot, gyulladást tapasztalhatnak az ínyükön, előfordulhat vérzés és a fogak mozgása is. A felmérések szerint a kismamák 30-100 százaléka tapasztalhatja ezeket a tüneteket – változó intenzitással. A vérzés és az íny gyulladása a várandósság minden szakaszában megfigyelhető, de jellemzően mégis a harmadiktól a hatodik hónapig alakul ki. Ilyenkor még fokozottabb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. A gondos szájápolás (amelynek a fogmosásos kívül a fogselymezés és szükség esetén a szájvízhasználat is része), valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés enyhíthet a kellemetlen problémán.

Terhességi daganatok

A terhességi daganatok megjelenéséről a kismamák közel 10 százaléka számol be. Ezek a kis daganatok – amelyek nem rákos jellegűek – a szájban növekednek és jellemzően a baba megszületése után eltűnnek. Többnyire fájdalmas, piros vagy bordó kinövésekről van szó, amelyek spontán vérezhetnek is. Ha ezek a daganatok valóban fájdalmat okoznak, komolyan véreznek vagy zavarnak az evésben, a sebészeti eltávolításuk is szóba jöhet.

Íny-megnagyobbodás

Az íny megnagyobbodása, amely gyakorlatilag az ínyterület megnövekedését jelenti, sokkal ritkább jelenség, mint az ínygyulladás vagy a terhességi daganatok. Igen ritka, ám súlyos esetben az íny akár a fogakat is befedheti. Mind erről a jelenségről, mind a terhességi ínygyulladásról azt gondoljuk, hogy egy túlzott válaszreakció eredményei, amelyet ebben az időszakban a szervezet a baktériumokra produkál. Éppen ezért elengedhetetlen a várandósok oktatása és biztatása a jó szájhigiénia fenntartására. Ha ugyanis nem a megfelelő a szájápolás, az említett problémák nem csak, hogy nem javulnak, de tovább romolhatnak. Vagyis a terhesség során mindenképpen jelentkezni kell a fogorvosnál, ha problémát észlelünk, a szokásos félévenkénti ellenőrzéseken kívül is. Az is igaz, hogy a nem sürgős és nagyobb fájdalommal járó beavatkozásokat inkább a terhesség után szoktuk elvégezni. Azonban az félreértés, hogy nem készülhet röntgen a kismamáknál, ugyanis ha szükséges, nyugodtan sor kerülhet erre, elsősorban az első trimeszter után. Ugyanígy injekció is adható. Általában elmondható, hogy a kényelem, a hányinger elkerülése miatt tanácsosabb a 4. és a 6-7-ik hónap közé tenni a kezeléseket.

(Forrás: A terhesség tönkreteszi a fogakat?)