Hogyan ismerhető fel időben a fogínygyulladás?

Ha vörös a fogínyünk, fáj vagy duzzadtnak tűnik, gyakran ínygyulladás van a háttérben. A fogínyvérzés, vagy az érzékenység arra utal, hogy az íny gyulladt. Ilyenkor nagyon fontos, hogy időben azonosítsuk és kezeljük a fogínygyulladást, különben idővel krónikussá válhat a fogágybetegség. Hogyan ismerjük fel a tüneteket és hogyan kezeljük a gyulladást?

A zsálya nemcsak fűszer, hanem gyógyszer is!

A zsálya könnyen felismerhető jellegzetesen bársonyos, puha, szürkészöld leveleiről. Az illata erősen aromás, fűszeres, az íze kesernyés és fanyar. A növény neve – Salvia officinalis – a latin salvare szóból származik, ami gyógyítást jelent. Ez is azt mutatja, hogy már évszázadokkal ezelőtt is mekkora jelentőséget tulajdonítottak ennek a növénynek.

Fogkefével és fogselyemmel a női problémák ellen

Charlene Krejci professzor és kollegái (Case Western Reserve Egyetem Fogorvosi Kar) nemrég egy mindenre kiterjedő, nők körében végzett egészségügyi vizsgálat közben rájöttek, hogy közvetlen kapcsolat lehet a nők fogínyproblémái és hormonális eredetű zavarai között. A kutatás az Oral Health and Preventive Dentistry című fogászati szaklap legutóbbi számában került publikálásra.

Gyümölcsök és zöldségek a fogínybetegség ellen

A Birminghami Egyetem kutatói kimutatták, hogy a gyümölcs-zöldséglé koncentrátumok speciális kombinációja más hagyományos fogászati kezelések mellett alkalmazva segíthet a krónikus fogínybetegség leküzdésében. A kísérletről a Journal of Clinical Periodontology október 18-i számában számoltak be.

A terhesség tönkreteszi a fogakat?

Bár a legtöbb kismama tudatában van annak, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a saját és a baba egészsége szempontjából is, számos félreértés és hamis információ miatt sokan mégis elkerülik a fogorvost várandósságuk alatt.

Meditáció és fogágybetegség

Az fogorvostudomány a leggyakrabban előforduló fogágybetegségek egy részét bakteriális eredetűnek (pl. fogkő, rossz szájhigiénia), más részét mechanikai ártalomnak (fogcsikorgatás, hibás fogmű, rossz szokás) tartja.

Az alattomos fogínysorvadás

Nem is gondolnánk, hogy a hazai lakosság 70%-a szenved fogínysorvadásban, ebben a kevéssé ismert, kellemetlen és alattomos betegségben. A betegség főként azokat érinti, akiknek a szervezetében alacsony a D-vitamin tartalom, de kisebb-nagyobb mértékben minden felnőttet fenyeget.

Élelmes – A táplálkozásról másképpen

„Sok az ellentmondásos jó tanács a táplálkozás területén. Itt próbálok meg »rendet tenni«” – írja a természetgyógyász szerző. Olyan témákkal foglalkozik, amelyekre eddig nem sokat gondoltak, bár nem kerülnek semmibe. Ilyen pl. a rágás fontossága. Részletek a könyvből.