Fogkefével és fogselyemmel a női problémák ellen

Charlene Krejci professzor és kollegái (Case Western Reserve Egyetem Fogorvosi Kar) nemrég egy mindenre kiterjedő, nők körében végzett egészségügyi vizsgálat közben rájöttek, hogy közvetlen kapcsolat lehet a nők fogínyproblémái és hormonális eredetű zavarai között. A kutatás az Oral Health and Preventive Dentistry című fogászati szaklap legutóbbi számában került publikálásra.

Fogkefével és fogselyemmel a női problémák ellenA nők a pubertás, a menstruáció, a terhesség és a menopauza közben jelentős hormonális változásokon mennek keresztül. Krejci professzor szerint a hormonális változások megváltoztathatják a szájban lévő baktériumflórát is, ami lehetővé teheti, hogy a kórokozók megerősödve és a véráramba jutva olyan súlyos egészségügyi problémákat okozzanak, mint a csontritkulás, a vetélés és a koraszülés.

A Case Western Reserve Egyetem fogorvosai összesen 61 tanulmányt és 100 egyéb kutatási anyagot vizsgáltak át, hogy rájöjjenek, valóban van-e kapcsolat az ínybetegségek és a különböző, speciálisan női problémák (koraszülés, csontritkulás és a hormonterápia különböző mellékhatásai) között. „Úgy tűnik, egyértelmű kapcsolat van a nők hormonváltozásai, valamint az ínybetegségek és a nő-specifikus egészségügyi problémák között” – nyilatkozta Krejci. „Bár a nők általában jobban odafigyelnek a szájhigiéniára, mint a férfiak, mindenképp szükséges, hogy észben tartsák, ez nem csak szájhigiénéjük megőrzése miatt fontos, hiszen a fogak és az íny egészségének megőrzésével rengeteg női probléma megelőzhető, illetve enyhíthető.”

A napi fogmosás és fogselyem-használat mellett fontos a félévente esedékes fogorvosi vizsgálat is, különösen gyermekvállalás előtt. Az ínybetegségek általában a fogakon és az ínyen képződő bakteriális plakkok kialakulásával kezdődnek. Ez kezeletlenül súlyos gyulladást okozhat, aminek következtében veszélyes toxinok kerülnek a véráramba. A toxinok tönkreteszik a fogat és vérzést, valamint sérülést váltanak ki a fogínyben.