Hogyan ismerhető fel időben a fogínygyulladás?

Ha vörös a fogínyünk, fáj vagy duzzadtnak tűnik, gyakran ínygyulladás van a háttérben. A fogínyvérzés, vagy az érzékenység arra utal, hogy az íny gyulladt. Ilyenkor nagyon fontos, hogy időben azonosítsuk és kezeljük a fogínygyulladást, különben idővel krónikussá válhat a fogágybetegség. Hogyan ismerjük fel a tüneteket és hogyan kezeljük a gyulladást?

A definíció szerint a fogíny gyulladása (gingivitis) az íny bakteriális fertőzése. A gyulladás, a periodontális betegségektől eltérően, gyógyítható, a legtöbb embernél esetenként előfordul. Nagyon gyakori, és gyakran csak enyhe tüneteket mutat, így sokan még csak nem is tudják, hogy gingivitisben szenvednek.

A gingivitis alapvetően csak az ínyt érinti, míg a fogágybetegségnél az egész fogágy gyulladt, és az íny visszahúzódását okozhatja. A betegeknél a gingivitis és a periodontitis közötti különbség gyakran nem felismerhető. Mivel azonban az ínygyulladás idővel fogágybetegséggé fejlődhet, az időben való tisztázás nagyon fontos.

A gingivitis gyakran nem felismerhető

Az ínygyulladás meglehetősen eltérő módon észlelhető: a duzzadt fogíny általában a fertőzés biztos jele, de gyakran csak enyhe vérzéssel vagy alig felismerhető vörösséggel jár. Fontos azonban tudatában lenni ezeknek a tüneteknek, és időben reagálni. Ellenkező esetben a gyulladt íny hamarosan a periodontitis okává válhat.

Hogy ismerhető fel a fogínygyulladás?

Ahhoz, hogy a kezelés időben elkezdődhessen, először is időben fel kell ismerni a gyulladást. Az egészséges íny enyhén rózsaszínű, teljesen kitölti a fogak réseit is, és legfeljebb erős fogmosáskor vérzik. Ezzel szemben a gyulladt íny a következő tünetekkel jár:

  • duzzadt területek
  • intenzív vörösség
  • az érintett helyeken fájdalom és nyomásérzékenység
  • enyhe érintés is fogínyvérzéssel jár

Ezek a tünetek általában azt jelzik, hogy a fogínygyulladás még elég friss és nem túl előrehaladott. Ha ebben a szakaszban felismerjük a fertőzést, a tüneteket általában egyszerű eszközökkel és egy kis türelemmel kezelhetjük.

Tünetek előrehaladott állapotban

Ha a napi fogmosás során nem ismerjük fel a bőrpírt, duzzanatot vagy fogínyfájdalmat, a fertőzés nemcsak tovább terjed, hanem krónikus gyulladássá válik. Az előrehaladott fogínygyulladás ilyen tünetekkel járhat:

  • szájszag
  • duzzadt nyirokcsomók
  • a további szakaszban a fogíny visszafejlődése

Fontos: ha meg tudjuk állapítani az előrehaladott fogínygyulladás tüneteit, sürgősen ajánlott a fogorvos felkeresése. Krónikus fertőzés esetén a profi kezelés nagyon fontos a periodontitis megelőzésére. Bizonytalan esetben is keresse fel fogorvosát.

Mi a teendő?

Mivel az ínygyulladás bakteriális fertőzés, az alapos és rendszeres szájhigiénia elengedhetetlen a sikeres kezeléshez. Az első lépésben cserélje ki a fogkefét újra, amelynek a sörtéi puhák. Ezzel kíméljük az ínyt.

Az alapos fogmosás után hasznos a fogkőeltávolító fogkefe és fogselyem használata, amelyek – kombináltan használva – az összes interdentális teret, valamint az utolsó bölcsességfogig minden területet jobban tisztítanak, mint a legtöbb fogkefe.

A plakkok alapos és rendszeres eltávolítása első helyen áll a fogínygyulladás kezelésében.

A szájban levő baktériumok elpusztítása érdekében enyhe szájvizet használhat. Ennek antibakteriális hatásúnak kell lennie, de lehetőleg alkohol nélkülinek. Ha csak a gyártó másképp nem rendelkezik, a szájvíz reggel és este alkalmazható.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!