Kulturális mítoszok alakítják a terhes nők elvárásait

A várandós kismamák terhességgel kapcsolatos elvárásait – úgymint a reggeli rosszulléteket, a haj változásait, illetve a bizonyos ételek iránt érzett sóvárgást – nemcsak az orvosok és a nővérek befolyásolják, de a barátoktól és a médiában hallott információk is. A „terhességi mítoszok” meghatározhatják, milyen tünetek megjelenését veszik biztosra a kismamák, illetve befolyásolhatják az egészségügyi dolgozókkal történő kommunikációt.

Kulturális mítoszok alakítják a terhes nők elvárásaitDanielle Bassett, a Cincinnati Egyetem szociológus professzora 64 terhes nővel készített interjút, akik 2003 és 2006 között New York-ban éltek. A résztvevők körülbelül fele első gyermekét várta, s többeknek volt összetett, termékenységgel kapcsolatos problémája. Mindegyikük részt vett terhesgondozáson. Közülük 23-an kaptak közegészségügyi ellátást, a többiek pedig magánklinikára jártak. 

Az interjúk kiértékelése után kiderült, hogy mind a 64 nő találkozott már terhességgel kapcsolatos szóbeszédekkel, vagy ahogy Bassett professzor fogalmaz, mítoszokkal. „Kutatásom alapján alábecsülhetjük annak a jelentőségét, hogy életünk során milyen mértékig hordozunk múló találkozások nyomán megmaradó felfogásokat, s azok mennyire befolyásolhatnak minket” – fogalmazott a szakértő. 

Bár sok résztvevő tagadta, hogy a szóbeszéd megbízható információforrás, gyakran idézett szórakoztatóipari vagy médiaforrásokat, amikor megkérdezték tőlük, mi várható a terhesség alatt. Bassett hozzátette, hogy némelyek nagymértékben a népi és vallásos hagyományokra hagyatkoztak. Bizonyos esetekben magyarázatuk sem volt arra, honnan származnak a feltételezéseik. Néhányan aggódtak a magzatuk egészsége miatt, amikor nem tapasztalták a várandóssággal gyakran összefüggésbe hozott panaszokat, például a reggeli rosszulléteket – derül ki a tanulmányból. 

Bassett elmondta, hogy a terhesség során tapasztalt tünetek nemcsak az áldott állapot „mellékhatásai”, mivel a nők a magzat vágyaihoz, szükségleteihez és egyéni jellemzőihez kötik azokat. Az egyik kismama például azt mondta, hogy valószínűleg azért szenved reggeli rosszullétektől, mert a baba nem szereti az általa fogyasztott táplálékot. 

Bizonyos terhességhez köthető tünetek, például a fáradtság, az álmatlanság, a puffadás, a fejfájás és a lábdagadás kevésbé kötött kulturális befolyáshoz. Előfordulhat, hogy ezek kevésbé nyíltan kezelt témákhoz tartoznak, s kevesebbet szerepelnek a médiában. 

A résztvevők körülbelül fele fehér volt, 12 színes bőrű, 16 hispán és 2 ázsiai. A háztartás éves bevétele harmaduknál kevesebb volt, mint 8,9 millió forintnak megfelelő összeg (40,000 dollár), és csaknem felüknél 17,8 millió forint alatti (80,000 dollár). Az amerikai háztartások átlagos éves bevétele 50,000 dollár (kb. 10 millió forint) körül mozog. 

A kutatásról az Amerikai Szociológiai Társaság éves ülésén, New York-ban lehet beszámolót hallani. Az eredmények előzetesnek számítanak, amíg meg nem jelennek egy szaklapban.