Mit (t)együnk, hogy jöjjön a baba? (1.)

Néhány nő számára számára rettegést jelent, de talán többen vannak, akik örömmel végzik el a terhességi tesztet annak reményében, hogy áldott állapotba kerültek. De pontosan mit mér a teszt, miért mondható közel száz százalékosnak az eredmény? Mi az oka annak, hogy néhányan hiába várják a két csíkot? Néhány tippet is adunk, mit (t)egyenek, hogy a várt eredményt kapják.

Mi a helyzet, ha hiába várjuk az eredményt?

Ha két év védekezés nélküli házasélet után sem jön össze a baba, mindkét félnek érdemes elkezdeni egy meddőségi kivizsgálás. A nőgyógyászok gyakran küldik tovább endokrinológushoz a páciensüket, és sokszor valóban hormonális eltérések állnak a meddőség hátterében. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa azonban holisztikus szemléletű természetgyógyász, reflexológusként az életmódbeli és a lelki okokat is kutatja.

Elsődleges vizsgálatok

Egy egyszerű vérvétellel számos hormon szintjét lehet ellenőrizni mindkét félnél, ebből már kiderülhet például, ha baj van az agyalapi miriggyel, a petefészekkel, a pajzsmiriggyel vagy a mellékvesével – ilyenkor mágneses rezonanciavizsgálatra vagy egy komplett hormontükörre is szükség lehet. Ehhez a vérvizsgálat mellett a hölgyeknél fel kell térképezni a bioritmust, vagyis a ciklus adott napjain mintavétel szükséges vérből, vagy nyálból. Ha nincs szabályos menstruációs ciklus, akkor szabadon választott időpontokban történik az ellenőrzés. Szükség esetén hüvelyi vagy kismedencei ultrahanggal is meg lehet róla bizonyosodni, hogy a petefészekkel minden rendben van-e, bár sok esetben ezt már a nőgyógyász elvégzi.

Szóba jöhetnek még a szimulációs-gátlós próbák, amelyek megmutatják, milyen tartalékokkal rendelkezik a női szervezet, milyen a reakcióképessége. Ez a vizsgálat szintén vérvétellel jár. A serkentő, vagy gátló hatóanyagot tablettával vagy injekcióval juttatják a szervezetbe és megadott időpontokban: (0 percnél, 30, 60 és 120 perc elteltével) vérvételt végeznek a hormontartalékok meghatározására. A férfiaknál ugyanilyen részletességű kivizsgálásra lehet szükség, például a hereműködésről, a tesztoszteron termelődéséről – ez mind ellenőrizhető a vérből. Ezek az elsődleges vizsgálatok nagyjából egy hónap alatt zajlanak le.

Mire jó a megtekintés és a kikérdezés?

A tapasztalt endokrinológus akár már megtekintés alapján eldöntheti, hogy szükséges-e egy úgynevezett sella röntgen, amely megmutatja, hogy az agyfüggelék-mirigy méretében durva eltérés van-e. Az avatott szem felfigyel néhány jellegzetes külső jegyre: ilyen lehet például a szőrnövekedés, vagy épp a szőrzet hiánya, férfiaknál a túlzottan sima, puha szőrtelen bőr, nőknél a tejcsorgás, amikor nem szoptatnak. Aki tehát eddig nem tapasztalt változást, akár csak szokatlan pattanásosságot észlel, gondolnia kell arra, hogy valamiféle hormonális eltérés állhat a háttérben.

– A meddőség holisztikus szemléletű megközelítésénél ugyanilyen fontos számomra a kikérdezés. Utánajárok azoknak a magánéleti és munkahelyi nehézségeknek, amelyeket a szervezetnek naponta le kell küzdenie, tolerálnia, szabályoznia kell. Biztos vagyok benne, hogy a jól bevált sémák mellett mindenkit csak egyénileg lehet kezelni. Különösen azért, mert hozzám általában a nehezebb, problémásabb estek kerülnek – mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, természetgyógyász. – Talán furcsán hangozhat, de a kikérdezésnek ki kell terjednie még a székelési szokásokra is, hiszen ebből is fény derülhet a gyenge emésztésre, vagy például a krónikus székrekedés segítheti a petefészek rendellenességek (cysták) kialakulását, és a pajzsmirigy problémák is okozhatnak székelési gondokat és együtt járhatnak kismedencei kóros folyamatokkal.

Testi-lelki felkészülés

Ha valaki babát szeretne, mindenképpen jót tesz a fogantatás előtt egy kis méregtelenítés, a szervezet áthangolása, a testi-lelki megtisztulás. 3 hónappal a tervezett fogantatás előtt abba kell hagyni a fogamzásgátlók szedését, az eltorzított hormonális környezetet ennyi idő alatt képes helyrehozni a szervezet. A férfiaknál ez a 3 hónap pedig ideális a cigaretta letételére. Meddőség esetén a testsúlyt is érdemes rendezni, hiszen mindkét véglet káros lehet: a túl alacsony testsúly, de az elhízás is okozhat hormoneltolódást. Ha egy nő életet szeretne adni, először magát kell rendbe hoznia. A lelki stressz természetes módon hat a fizikai síkra. Először minden nőnek el kell fogadni, hogy képes anyává válni, sőt, magát a női létet kell átélni, megélni. Testet, lelket, szellemet egységben kell vizsgálni és rendbe hozni ahhoz, hogy szülővé válhassunk.

Mit mér a terhességi teszt?

Ha úgy érezzük, végre összejött, érdemes először otthon végezhető terhességi tesztet választani. Ha a hímivarsejt megtermékenyítette a petesejtet, és az beágyazódott a méh falába, a női szervezet azonnal termelni kezdi a human choriogonadotrop, rövid nevén a hCG hormont. A terhességi tesztek e hormon vizeletből vagy vérből történő kimutatásán alapulnak.

A hormon szintjét úgynevezett nemzetközi egységekben (NE) mérik. Terhesség esetén a várt menstruáció napján már mérhető a vérben (75 NE/l), illetve ilyenkor már a vizeletben is megjelenik. A hormont manapság immunológiai módszerekkel mérjük: már akár 25 NE/l koncentrációban is kimutatható. A vizsgálat 2 perc elteltével már informatív, és a mai terhességi tesztek olyan érzékenységűek, hogy akár 1-2 napos menzeszkésést követően kimutathatnak pozitív reakciót. Sajnos vannak olyan betegségek, állapotok is, amelyek álpozitív eredményt adnak, tehát biztosat csak a nőgyógyászati vizsgálat után tudhatunk.

Békák helyett csíkok

Régen biológiai módszereket alkalmaztak, ma ezek már csak tudománytörténeti érdekességnek számítanak. Fiatal egérlány bőre alá fecskendezték a terhes nő vizeletét vagy vérét, és a benne létrejött elváltozásokból nyilatkoztak a terhesség tényéről.

Hasonló módszer volt a fiatal nőstény nyúl fülébe juttatott vizelet, vagy a leghíresebb kecskebékás kísérlet, amelynek során a kecskebékába jutatott női vizelet hatására két óra múlva a béka vizeletében mozgó spermiumok voltak láthatóak.

Számtalan terhességi teszt kapható ma már: ha megbízható helyről szerezzük be őket, igen nagy valószínűséggel pontos eredményt mutatnak. Reggeli első vizeletet érdemes hozzá gyűjteni (ez annál fontosabb, minél koraibb terhességet szeretnénk kimutatni), körülbelül egy ujjnyi magasan egy edénybe. Ebbe kell belehelyezni a tesztet, esetleg ebből kell rácsöppenteni. Az előírt várakozási időt követően az egy csík a negatív, a kettő a pozitív eredményt jelöli. Ha nem jelenik meg a csík, a tesztünk nem működik. Fontos, hogy kövessük az aktuálisan alkalmazott teszt használati útmutatását, ellenőrizzük a szavatosságát. Bár speciális vizsgálatokkal akár 10 NE/l hCG hormont is ki lehet mutatni, így a fogantatást akár a ciklus 22-24. napján igazolni lehet, ennek a meddőségi kezeléseken kívül, a hétköznapokban nincsen létjogosultsága. Javasolt, hogy csak néhány nappal a várt menstruációt követően végezzük el az első tesztet, mert még akkor is ráérnek a nőgyógyászhoz bejelentkezni.

Mikor érdemes nőgyógyászhoz fordulni?

Az utolsó menstruációt követő 5. hétnél sokkal előbb nem igazán érdemes jelentkezni, hiszen a nőgyógyász sem fog sokkal többet megállapítani annál, mint hogy valószínűleg terhesek vagyunk. Természetesen ez csak akkor igaz, ha nincs semmiféle panasz, vérzés, barnás váladékozás, alhasi fájdalom, görcs – ezek pozitív terhességi teszt esetén akár méhen kívüli vagy veszélyeztetett terhesség jelei is lehetnek, ilyenkor azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni. Panaszmentes esetben a nőgyógyász a 6-7. héten fogja tudni a magzatot megmutatni, ilyenkor már a szívműködés is jól látható. Ha pozitívvá vált a teszt, mindenképp éljünk egészségesebben, ne dohányozzunk, kerüljük az alkohol fogyasztását. Amennyiben lehet, ne szedjünk semmi féle gyógyszert, csak amit feltétlenül szükséges, illetve ha annak szedése engedélyezett a terhesség során. Tervezett terhesség esetén bármennyire nagy is az öröm, nem kell elsietni a bejelentést a családnak. Érdemes kivárni a megfelelő, igazán emlékezetes pillanatot.

Folytatjuk…

(Forrás: Egy csík, két csík: mit mér a terhességi teszt?, A célzott táplálkozásterápia megkönnyítheti a teherbeesést)