Megelőzheti a 2-es típusú diabéteszt a drasztikus életmódváltás

A súlycsökkenés és a rendszeres, intenzív mozgás elkezdése jelentős mértékben hozzájárulhat az általános egészség megőrzéséhez, és az évek óta cukorbetegek esetében is megszűnhetnek a 2-es típusú diabétesz tünetei – derült ki egy új tanulmányból. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy az életmódváltás, a súlyfelesleg leadása és az intenzív mozgás hatására jelentősen csökkenhet a cukorbetegség kialakulásának kockázata, sőt a már korábban kialakult betegség is visszahúzódhat.

Megelőzheti a 2-es típusú diabéteszt a drasztikus életmódváltásA betegség teljes visszahúzódása ugyan csak az életmódot váltó emberek 2 százalékánál volt tapasztalható, és akik felhagytak az egészséges életmóddal, azoknál a cukorbetegség rövid időn belül újra jelentkezett.

„Akár a 2-es típusú diabétesz megelőzéséről, akár a meglévő cukorbetegség szövődményének megelőzéséről van szó, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend, illetve az aktív életmód nagyon komoly szerepet játszik” – nyilatkozta Dr. Edward Gregg, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) epidemiológiai és statisztikai részlegének vezetője, a tanulmány szerzője.

A 2-es típusú cukorbetegség, más néven nem inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A betegség alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.

A kétszer hat hónapig tartó tanulmány során Dr. Gregg kutatócsoportja több ezer kettes típusú cukorbeteg adatait vizsgálta, miközben egyik felük hagyományos kezelésben részesült, másik felük pedig egy intenzív súlycsökkentő és életmód intervenciós programban vett részt. A résztvevők átlagéletkora 59 év volt és átlagosan 5 éve voltak cukorbetegek, testtömeg-indexük 36 körül alakult, ami egyértelműen a túlsúlyos kategóriát jelöli.

A hagyományos kezelésben részesült alanyok mindössze 2 százalékánal volt megfigyelhető a cukorbetegség visszahúzódása, miközben az intenzív életmódváltás programban résztvevő alanyoknál 11,5 százalékos volt a visszahúzódási arány.

Dr. Edward Gregg legújabb tanulmányát a Journal of the American Medical Association című orvosi szakfolyóiratban publikálták.