Minden mosásnál becsapnak!

A mosószereket gyártók becsapnak bennünket! Nem csupán saját pénztárcánkat – esetleg szeretteink és magunk bőrének egészségét – gyilkoljuk fölöslegesen, de a Földet is károsítjuk a fölösleges kémiai szerek használatával. Figyeljünk a „zöld tanácsokra”, és mossunk hatékonyabban!

A vizek szennyezettsége lassan eléri azt a kritikus értéket, amikor már nem fordíthatjuk el a fejünket, és nem dőlhetünk be többé a reklámoknak! Ha szeretnénk még öreg korunkban is egy jót fürödni, szabad vízben úszni, akkor most kell cselekednünk.

20100427-mindenmosas3A mosópor negyede is elég lehet

A mosószergyártók a jobb fogyasztás miatt azt tanácsolják, hogy a szükségesnél négyszer több mosószert helyezzünk a mosógép adagolójába. A mosóporok legtöbbje az alacsony hőfokon történő mosás során fel sem oldódik. Ez könnyen ellenőrizhető. Ha például a kádba folyik az elhasznált víz, a kád alján tapinthatóan ott ülnek a fel nem oldódott mosóporszemcsék.

Hogyan legyünk ügyesebbek?

Ha mosóport használunk, tartsunk a mosógép mellett egy kis műanyag kancsót. Ebbe tegyük az előírt mosószer körülbelül negyedét, és engedjük fel forró vízzel. A vízben előzőleg feloldott mosópor sokkal hatékonyabban mos.

Mit ne tegyünk?

Nem érdemes folyékony mosószert vásárolni. Minek hazacipelni a „vizet”, amit otthon magunk is hozzáadhatunk a szemcsés mosóporhoz?
Nem érdemes drága, színezett szemcsés mosószert vásárolni. A szabványok miatt a mosószerek összetétele közel azonos. Ha a mosás intenzitását fokozni akarjuk, mindenképpen adalékokat kell használnunk.

Foltok eltávolítása – csak drága vegyszerekkel lehetséges?

A foltok egy részét tényleg csak jó minőségű vegyszerekkel lehet eltávolítani, de egyáltalán nem mindegyiket. Az egyszerű szappanozás vagy dörgölés a makacsnak tűnő foltok jó részét kiveszi. Ha folteltávolító szereket használunk, akkor azt tegyük egyenesen a foltra, és hagyjuk, hogy ott fejtse ki hatását, nem szükséges belőle hatalmas mennyiségeket mosószerhez adagolni. A mosószerhez adagolt anyagok többsége eleve azonnal megváltoztatja kémiai összetételét, ha a mosószerrel találkozik, és már nem fejt ki olyan intenzív hatást.

Öblíts, ha bírsz!

Az öblítőszerek használata után a mosógép öblítő tartálya olyan erősen elnyálkásodik, hogy megtelepszik benne a penész, fekete, nyúlós anyag formájában. Ellenőrizzük! Hogyan fest a mosószertartály alja? És a felette lévő rész? Ha fekete lerakódást tapasztalunk, akkor áldozatok vagyunk! Becsapott a mosószer gyártója.

Hogyan legyünk ügyesebbek?

Ha el akarjuk kerülni ezt a lerakódást és ragaszkodunk a gyári öblítőszerekhez, akkor előzőleg oldjuk fel vízben az öblítő koncentrátumot is, ne egyből öntsük az adagolóba.

20100427-mindenmosas2A mosódió – a legnépszerűbb bio mosószer

Az indiai mosódió a Sapindus mucorossi termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. A szaponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában.

A mosódió természetes anyag: tiszta lelkiismerettel próbálhatja ki mindenki, aki szeretné tesztelni jótékony tulajdonságait. A szaponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tensideket, vagyis olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és melyek az allergiásoknál és különféle bőrbetegségekben szenvedőknél bőrirritációt okozhatnak.

Gazdaságos mosás: 100 mosásra elegendő mosódió ára 3000 Ft alatt maradhat, natúr és por formájában is hozzáférhető. Használata azonos a mosóporéval – a ruhához kell tenni és mosni kell vele!

Vízlágyítás és öblítés – aromaterápiával

Öreganyáink ecettel öblítették – és egyúttal fertőtlenítették – a ruhákat. Az ecet oldja a vízkövet, így a mosószerhez nem kell vízkőoldót adagolni, hanem elegendő ecettel öblíteni. Az ecettől a ruha nem lesz kellemetlen szagú, sőt a színek megóvását is elősegíti. Az ecethez bátran adhatunk 10-12 csepp illóolajat. Ágyneműhöz jó hatású lehet a nyugtató, fertőtlenítő levendula, vagy a szexis hangulatot varázsoló ylang-ylang, és a kirándulóruhánk mosásakor használhatunk ánizst, ami távol tartja a bolhákat és a kullancsokat.

Mosási tippek – hatékonyan!

  • Egyszerre egy teljes mosógépnyi holmit érdemes mosni – a félprogramok soha nem olyan energiatakarékosak!
    Inkább az energiatakarékos és víztakarékos mosógépet érdemes megvásárolni, lecserélni a korábbi, rossz hatékonyságú mosógépet.
    Bátran szakíthatunk a mosóporokkal, vízlágyítókkal és drága öblítőkkel. Ha mosódióval és ecettel mosunk, egy mosás körülbelül 30-35 Ft-ból kijön, ellentétben a mosószeres mosással, ahol a mosószerek egy mosásra vetített ára a 100 Ft-ot is elérheti, és hatékonyságuk alulmarad a természetes szerekhez képest.
    Válogassuk külön a ruhákat, és az erősen szennyezett darabokat inkább külön mossuk, dörgöljük meg kézzel, és utána tegyük a mosógépbe, a többi azonos színű ruhához.

(Forrás: Minden mosásnál átvágnak! Ne hagyd magad!)