Hormonok helyett fitneszbérlet

Kiderült, hogy azok a nők, akik rendszeresen edzettek a menopauza idején, feleannyi hőhullámmal küzdöttek, mint a kevésbé aktív életet élő társaik, ráadásul ezek a tünetek jóval kevésbé bizonyultak kellemetlennek. Sok változó korban lévő nő választja a hormonpótló terápiát, de ez a mellékhatásoktól sem mentes módszer kiváltható sportolással.

Hormonok helyett fitneszbérletMint kiderült, azok a nők, akik rendszeresen edzettek a menopauza idején, feleannyi hőhullámmal küzdöttek, mint a kevésbé aktív életet élő társaik, ráadásul ezek a tünetek jóval kevésbé bizonyultak kellemetlennek. A szakemberek jó esélyt látnak arra, hogy a jövőben a későnegyvenes, koraötvenes nők nem hormonpótló injerkciókat kapnak majd, hanem fitneszbérletet.

Eddig főként a hormonpótló terápia volt a fő módszer, amellyel a kellemetlen tünetek ellen küzdöttek a nők, ez azonban egyes kutatások szerint mellrákhoz vezethet, azonkívül nem ritkán további kellemetlen tüneteket okoz: a fejfájás és a felgyorsult szívverés a leggyakoribb mellékhatások listáján szerepel.

A kísérlet során a nők szobabiciklivel, futógéppel, bicepszerősítővel és más fitnesz-gépekkel edzettek, hetente ötször negyvenöt percen keresztül, tizenhat héten át. A nők az intenzív sport kezdete előtt és után is beszámoltak menopauzás tüneteikről, és kiderült, hogy a tizenhatodik hét végére a heti 64 hőhullám 23-ra csökkent, és intenzitásuk is csökkent. Az edzésekben nem részesülő kontrollcsoport ehhez képest 45 hőhullámmal kezdett, atizenhat héttel később pedig átlagosan 49 hőhullámról számolt be.

A szakemberek szerint még csak nem is kulcsfontosságú, hogy intenzív mozgásról legyen szó, mivel még az egyszerű otthoni kertészkedés is sokat segít abban, hogy a hőhullámok száma és intenzitása csökkenjen.