Mindennapi fitnesz – edzés otthon, utcán

Ha rendszeresen járunk edzeni, akkor sem árt kihasználni a hétköznapi életben adódó extra lehetőségeket. Ha pedig eddig nemigen mozogtunk, akkor annál inkább figyeljünk oda ezekre! Az izmoknak igazán mindegy, hogy egy szuper módon felszerelt edzőteremben vagyunk, vagy otthon, a konyhában – amíg rendszeresen dolgoztatjuk őket, jó erőben maradnak.

Hold és fitnesz

A Földhöz legközelebbi égitest kétségtelenül hat az életünkre, és ha jobban odafigyelünk arra, hogy kövessük a ritmusát, visszatalálhatunk egy természetesebb, kiegyensúlyozottabb élethez. A hatékonyabb edzéshez is hozzájárulhat, és könnyebb lehet a stressz levezetése, ha tudjuk, hogyan mozogjunk, milyen mozgásformát válasszunk az egyes holdfázisokban.

Hétfő tükrök nélkül

A sportközpontokban gyakran láthatunk tükrökkel teli falakat, amelyek célja, hogy láthassuk magunkat sportolás közben. A tükörben ellenőrizhetjük a változást, az izmok formálódását és magunkat is hasonlíthatjuk másokhoz. Ki van a legjobb formában, ki a legizmosabb, ki mutatja a legnagyobb haladást? Ez viszont nem mindig hat ránk motiválóan.

Sport kifulladásig – fitneszfüggőség

Bűnösnek érzi magát, ha nem fut minden nap 15 km-t. Súlyokat emel az összeesésig, és kihagyja a megbeszéléseket, hogy tovább maradhasson a fitneszteremben. A hírességek negyedében, Malibuban Los Angeles mellett van egy magánklinika fitnesz-szenvedélybetegek kezelésére, és az internet is hemzseg azoktól, akik közzéteszik szenvedélytörténetüket.

Hormonok helyett fitneszbérlet

Kiderült, hogy azok a nők, akik rendszeresen edzettek a menopauza idején, feleannyi hőhullámmal küzdöttek, mint a kevésbé aktív életet élő társaik, ráadásul ezek a tünetek jóval kevésbé bizonyultak kellemetlennek. Sok változó korban lévő nő választja a hormonpótló terápiát, de ez a mellékhatásoktól sem mentes módszer kiváltható sportolással.

Vércukorszint javítása egy nap alatt, testmozgással

Tudta, hogy 20 percnyi intervall edzés számos szempontból ugyanolyan előnyökkel járhat, mint a hagyományos, „tartós idejű”, sokkal hosszabb tréning? Több kutatás mutatja, hogy nincs szükség olyan hosszú idejű edzésre, mint gondoljuk – feltéve, hogy edzés közben valóban ugyanannyi energiát fektetünk be. A rövid, intenzív edzés tehát védi a szívet?

A 20 legnagyobb tévhit a fitneszről

A kocogás rossz az ízületeknek, a kerékpározás impotenssé tesz és ez erőtréning kifejleszti a testépítő-izmokat? Fogyunk-e az erőgépekkel, jó-e, ha fájnak az izmaink, tabu-e a kávé a sportolóknak? Lássuk a 20 legismertebb, fitnesszel kapcsolatos tévedést, hogy az utolsó kifogást is megcáfoljuk, hogy miért ne sportoljon.

Zumba-fitnesz, a szórakozás öröme

Zumba – így hívják az új fitneszirányzatot, amely már Magyarországon is széles körben terjed. A tánc-fitneszprogramot a kolumbiai Alberto Perez fejlesztette ki, az USA-ban már évek óta kedvelt, és egyre többen lelkesednek érte Európában is. A zumba a tánc és aerobic keveréke: a térdhajlítás és az oldallépés ugyanúgy az edzéshez tartozik, mint a hastáncból származó mozgások.

Sétájuk magunkat fittre!

A fitnesz séta kiváló izomtónus-javító és kalóriaégető, ha jól alkalmazzuk a technikát. Megfelelő módon végezve akár ugyanannyi kalóriát égethetünk el, mintha futnánk, de kevésbé terheli meg a testet, mint a kocogás. Most megmutatjuk, hogyan lehet hatékonyabb a gyaloglóedzés.

Diéta és fitness személyre szabva

Akár egyéni diétánk is lehet, saját géntérképünk alapján. Az amerikai Stanford egyetem tudósai olyan gént fedeztek fel, mely azt befolyásolja, hogy testünk milyen mértékben tudja hasznosítja a zsírt vagy a szénhidrátot.