Hold és fitnesz

A Földhöz legközelebbi égitest kétségtelenül hat az életünkre, és ha jobban odafigyelünk arra, hogy kövessük a ritmusát, visszatalálhatunk egy természetesebb, kiegyensúlyozottabb élethez. A hatékonyabb edzéshez is hozzájárulhat, és könnyebb lehet a stressz levezetése, ha tudjuk, hogyan mozogjunk, milyen mozgásformát válasszunk az egyes holdfázisokban.

Növő holdnál és/vagy leszálló ágban

Inkább a megnyugvásé és a pihenésé legyen a főszerep, ne erőltessük meg magunkat intenzív sportokkal. Ha mozgunk, az inkább könnyebb séta, kirándulás vagy jóga, tai chi, csikung legyen, esetleg lassabb, aprólékosabb mozgás, mint a Pilates vagy hasonló. Sakkozzunk vagy inkább menjünk lazítani, wellnessezni. Víz napokon mehetünk úszni is.

Kos: Növő holdnál ne erőltessük meg magunkat, tai chi, chikung, jóga vagy könnyebb torna a jó. Szellőztessük ki a fejünket legalább, frissüljünk fel, hogy újult erővel tudjunk munkához látni. Ez a fehérjepótlás ideje.

Bika: Nyak- és gerinctorna – csak lazán, valamint jóga. Nehéz súlyokkal ne erőltessük meg magukat. Lazítsuk ki az izmainkat. Táplálékkiegészítőkkel pótoljuk az ásványokat.

Egy könnyű séta jót tesz

Ikrek: Menjünk a szabad levegőre és fussunk, kerékpározzunk, sétáljunk, jöhet a tai chi és a csikung vagy könnyed torna, kirándulás a szabadban, kötetlen mozgós programok. Kerüljük a könyököt, karokat megerőltető edzéseket, mint a tenisz, squash, és a vállakat, karokat ne terheljük nagy súlyokkal. Tisztítsuk meg a tüdőnket. Sakkozzunk.

Rák: Menjünk uszodába, fürdőbe, vagy esetleg szóba jöhet a gerinc jóga, de azért ne erőltessük semmit. Érzékenyek lehetünk. Ne igyunk túl sokat, vizesedéshez vezethet.

Oroszlán: Kardio edzés, hát edzése súlyzókkal, kisebb súlyokkal – ne erőltessük meg magunkat. Ez a fehérjepótlás ideje.

Szűz: Lassú, könnyed mozdulatok, apró mozgások – Callanetics vagy Pilates, jóga, esetleg a has edzése hasznos. Lehetőleg pihenjünk. Táplálékkiegészítőkkel pótoljuk az ásványokat.

Mérleg: Csípő, hát edzése, gerinc jóga vagy könnyű torna keretében. Menjünk ki a levegőre.

Skorpió: Medenceöv tornája, intim torna, kíméletes mozgás, szex, Várandósság esetén pihenés. Ne igyunk túl sokat, vizesedéshez vezethet.

Nyilas: Csípő és combok edzése, lassú mozgás, könnyed torna, futkározás, könnyű kirándulás. Ne tervezzünk hosszú, megerőltető túrát, és ne használjunk nehéz súlyokat. Ez a fehérjepótlás ideje.

Bak: Kerüljük a térdet, lábakat erőltető sportokat. Vigyázzunk az ízületekre. Ne most tervezzünk foci maratont vagy nagy sítúrát, hegyi túrát. Kerüljük az extrém sportokat, mint a bungee jumping, vagy hódeszka. Kíméletes torna, gerinc jóga, lábtorna ajánlott. Táplálékkiegészítőkkel pótoljuk az ásványokat.

Vízöntő: Lábszár, boka védelme. Hosszú városi séta helyett most polcoljuk fel a lábunkat. Apró körzésekkel mozgassuk át a boka ízületeit, főleg, ha dagad, vizesedik a lábunk. Olvassunk inkább. Menjünk ki a levegőre, és csak rövid, könnyű sétát tervezzünk. Könnyebb kardio edzés szóba jöhet.

Halak: Jóga, csikung vagy nagyon kímélő torna való ezekre a napokra. Menjünk úszni vagy gyógyfürdőbe, vízi tornára, vagy csak áztassuk a lábunkat otthon. Ne igyunk túl sokat, vizesedéshez vezethet.

Csökkenő holdnál és/vagy felszálló ágban

Az aktívabb, kirobbanóbb vagy csapatsportokat részesíthetjük előnyben. Az aktivitásé a főszerep. A stresszt vezessük le ütős, pörgős sportokkal, vagy bármilyen mozgással, kirándulással. Ilyenkor szóba jöhetnek akár az extrém sportok is, de azért vigyázzunk az ízületekre és a csontokra föld-napokon, a keringésre levegő- és tűz-napokon. Víz-napokon inkább csak ússzunk, esetleg evezzünk.

Kos: Aktív, kirobbanó, ütős sportok és csapatsportok valók ezekre a napokra. Ha ki akarunk próbálni valami újat, ezen a napon tegyük. Állóképességünk valószínűleg nem ismer határokat, de azért ne hajtsuk túl magunkat, és ne menjünk fejjel a falnak. Igyunk eleget, nehogy kiszáradjunk.

Bika: Lassú mozgással járó edzések, testépítés, vérkeringés javítása, jóga – vigyázzunk a nyakunkra, tarkóra.

Ikrek: Menjünk a szabad levegőre és fussunk, kerékpározzunk, sétáljunk, jöhet a tai chi és a csikung vagy könnyed torna, kirándulás a szabadban. Kötetlen mozgós programok. Kardio edzések közül most jó lehet az intervall (váltakozó gyors és lassú, erősebb és gyengébb futamok). A könyök- és vállízületekre vigyázzunk. Igyunk eleget, nehogy kiszáradjunk.

Rák: Menjünk uszodába, fürdőbe, vagy esetleg szóba jöhet a gerinc jóga, de azért ne erőltessük semmit. Érzékenyek lehetünk. Vízi sportoknak kedvez a nap.

Oroszlán: Kardio edzés, hát edzése súlyzókkal, kisebb súlyokkal – ne erőltessük meg magunkat. Igyunk eleget, nehogy kiszáradjunk, különösen megnőhet a folyadékigényünk.

Szűz: Lassú, könnyed mozgás, hasprés, deréktáj edzése. Aprólékos mozdulatokkal járó mozgásformák: jóga, Callanetics, Pilates stb.

Mérleg: Ki a szabadba, lehetőleg együtt. Keressünk társakat a mozgáshoz. Még jobb, ha valami kultúra, hagyományőrzés is társul mindehhez, pl. lovagi torna, gladiátor sport, vagy ókori olimpiai játékok. Ezeken a napokon a harcművészetek és a kardio edzés is szóba jöhetnek, vagy éppen a néptánc.

Skorpió: Ezekhez a napokhoz jól passzol az intim torna és a szex, ha erre sincs alkalmunk, akkor a csípőtájék alapos átmozgatása jót tesz. Lehet valamilyen vízi sportot is tervezni, úszást, akár nagyobb távokra, vagy vízi tornát, vízilabdát. Azért ne legyen túl hideg a víz, nehogy felfázás legyen a vége.

Nyilas: Hosszabb hegyi túrákra vagy síelésre is benevezhetünk, vagy maratont futhatunk. A folyadék pótlásáról mindenképpen gondoskodjunk. Erőnlétünk valószínűleg kiváló ezekben a napokban. Ha még kezdők vagy újrakezdők vagyunk, akkor azért válasszunk rövidebb távokat és kisebb célokat. Ne menjünk neki rögtön az Iron Man vagy Iron Woman versenyeknek. Tűzzünk ki reális célokat. A Nyilas könnyen túllő a célon.

Bak: Vigyázzunk a csontokra, térdekre, inkábba lassabb, kitartást igénylő mozgásokat részesítsük előnyben. Lehetőleg maradjunk a földön, sík terepen. Hosszú futásra alkalmas lehet a nap.

Vízöntő: Kardio edzés, kerékpározás jót fog tenni, de a bokát, vádlit ne erőltessük meg nagyon. Menjünk ki a levegőre, akár másokkal együtt. Csikung vagy egy vidám zumba edzés jó hangulatot és közérzetet teremt. Akár vitorlázhatunk is, ha jó a szél, vagy szörfözhetünk.

Halak: Jóga, tai chi és vízi sportok, főleg az úszás, fürdőzés való erre a napra. Menjünk élményfürdőbe. A lábfejünkre, lábujjainkra vigyázzunk.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Próbálja ki Ön is Holdnaptár szolgáltatásunkat!