A 20 legnagyobb tévhit a fitneszről

A kocogás rossz az ízületeknek, a kerékpározás impotenssé tesz és ez erőtréning kifejleszti a testépítő-izmokat? Fogyunk-e az erőgépekkel, jó-e, ha fájnak az izmaink, tabu-e a kávé a sportolóknak? Lássuk a 20 legismertebb, fitnesszel kapcsolatos tévedést, hogy az utolsó kifogást is megcáfoljuk, hogy miért ne sportoljon.

1. Zsírégetés csak 30 perc múlva?

Hibás! Már a mozgás első pillanata serkenti a zsírégetést. Az azonban igaz, hogy a legnagyobb teljesítményét valóban 30 perc múlva éri el. Aki tehát meg akar szabadulni felesleges kilóitól, lehetőleg több, mint 30 percig eddzen. Leghatékonyabban működik a zsírégetés, ha maximális pulzusszámunk 70-80 százalékán edzünk.Nem a súlytól függ...

2. Aki izzad, az nem fitt

Ellenkezőleg: a sportolóknak jobb a hőszabályozásuk. Mivel izomzatuk és a sejtek hatékonyabbak, terhelés alatt több izzadságot termelnek, mint a nem sportolók.

3. Erősítő edzés – vastag izmok?

Éppen a nők félnek gyakran az erőnléti edzéstől. Ez a félelem azonban alaptalan. Az izomtömeget a férfinél a nemi hormon
(tesztoszteron) határozza meg, amely a női szervezetben kis mennyiségben termelődik. Az erősítő edzés a nőknél ezért inkább feszesebb és karcsúbb alakot eredményez.

4. A nyújtás nem ér semmit?

Az edzés előtti nyújtás hatásáról vitáznak a szakértők. Ha kétségeink vannak, a laza melegítés célszerű. Edzés után azonban ne mondjunk le a nyújtógyakorlatokról: a laza izmoknak jobb a vérellátása, rugalmasak maradnak és jobban regenerálódnak. A nyújtás alatt ne rugózzunk ide-oda, hanem 20 másodpercig maradjunk nyugalmi helyzetben.Mennyit ér a nyújtás?

5. A sportolóknak speciális táplálkozásra van szükségük

Akkor is, ha néhány rekreációs sportoló úgy érzi, hogy félórás futás után szüksége van „csoda” izotóniás italokra, vitamintablettákra, erőturmixokra – ezek a termékek csak teljesítménysportolók számára ajánlottak. A táplálékkiegészítők önmagukban nem frissítik a fáradt izmokat. Egyes esetekben még tiltott anyagok is találhatók az élelmiszerekben. Fogyasszunk inkább banánt és szénsavas gyümölcsleveket az energiaitalok helyett.

6. Edzőgépekkel nem fogyunk

Aki rendszeresen erőgépeken edz, ne csodálkozzon, ha fogyás helyett súlyt szed fel. Ez önmagában nem ok az aggodalomra, az izom súlyosabb, mint a zsír. A nagyobb izomtömeg növeli az elégetett kalória mennyiségét is. A következmény: még alvás közben is több zsírt égetnek el az izmos emberek, mint a nem sportolók.

7. Heti egyszeri edzés nem eredményes

Egyszer mindenesetre jobb, mint soha. Különösen a kezdők fokozhatják erőnlétüket heti egy órás edzéssel. Az erő- és állóképesség edzésének kombinációja növeli a teljesítményt, csökken a vérnyomás, a koleszterinértékek javulnak, és jobb lesz az általános közérzet is.

8. Az erőnléti edzésnél az izmoknak fájniuk kell

Ellenkezőleg. Aki túl sok súlyt emel, könnyebben túlerőlteti magát és meg is sérülhet. Sokkal hatékonyabb az edzés, ha a súlyok viszonylag nem nehezek, de a gyakorlatokat többször megismételjük.

9. A szauna karcsúvá tesz

Az izzadásnak nincs köze a zsírégetéshez. A szervezet a szaunában vizet és sókat veszít, de egyetlen gramm zsírt sem. A kilókat, melyeket a szaunában „kiizzadtunk”, ismét fel kell tölteni vízzel.

10. A kocogás igénybe veszi az ízületeket

Kocogáskor kétszeres-háromszoros testsúly hat az ízületekre. Mindazonáltal a kocogás ugyanakkor növeli a működőképességet, mivel a mozgás révén több ízületi folyadék keletkezik. Így a porcok folyadékkal történő ellátása biztosított, és tovább maradunk egészségesek. A túlsúlyos, korábban nem sportolt emberek azonban kezdjék előbb gyaloglással, hogy az ízületek lassan szokjanak a mozgáshoz.A lassú futás nem sokat ér

11. Lassú futás „olvasztja” a hájat

Aki lassan fut, tesz ugyan valamit az egészségéért, de nem csökkenti a zsírjait. A teljes energiafelhasználás kisebb megerőltetésnél jelentősen alacsonyabb, mint a magasabb intenzitásúnál. A kezdők csak a fokozatosság betartásával indítsák a tréninget, ám kalóriafelhasználásukat rövid, gyors futásokkal növelhetik.

12. A kávé – tabu a sportolók számára?

Elvonja a kávé a vizet a szervezettől és növeli a vérnyomást? Ostobaság! Épp a sportolók vethetik be titkos fegyverként a kávét. Edzés előtt egy órával megivott kávé fokozza a vérkeringést és az energiafelhasználást is.

13. A jó edzés jele az izomláz

Az edzés utáni fájó izmok csak egyet jelentenek: túlzásba vittük az edzést. Izomláz esetén a megerőltetés révén ugyanis kis repedések keletkeznek az izomszövetekben. Ez azonban nem az izomnövekedés jelzője, hanem a túlterhelésé.

14. A kerékpározás impotenssé tesz

Nem maga a kerékpározás, hanem a rossz nyereg okozhat impotenciát. Különösen a versenynyereg és annak hosszú orr-része befolyásolhatja – az állandó nyomás révén – a gáttájék területén a pénisz véráramlását. Megoldást jelent a szélesebb nyereg. Ezen kívül a nyereg ne hajoljon meg az orr-résznél felfelé, hanem maradjon egyenes. A gyakori szünet erőteljesebb véráramlást eredményez.

15. A hátizom-tréning segít a hátfájásnál

A hátfájás orvosolható célzott erőedzésekkel. Itt azonban nemcsak a hát-, hanem a hasizmoknak is fontos szerepe van. E két terület kiegyensúlyozott edzése gondoskodik az erős törzsről és a helyes testtartásról. Az izomrövidülés megakadályozása céljából edzés után a nyújtásról nem szabad megfeledkezni.

16. A terhes nők ne sportoljanak

A sport nem feltétlenül pozitív hatású az anyára és magzatra nézve, de növeli a jóllétet és gondoskodik arról, hogy szülés után a test ismét gyorsan regenerálódjon. Kerüljék azonban a várandós anyák a teljesítménysportot, a síelést és a lovaglást. Ideális  a gyaloglás és az úszás.

17. Az izomedzés zsírleépítő hatású

Sajnos nem így van. A célzott has-, láb-, fenéktréning általában nem vezet ahhoz, hogy pontosan e helyeken a zsírt leépítsük. Egyéni, hogy hol és milyen sorrendben építi le a szervezett a zsírfelesleget. Nőknél a zsír gyorsabban tűnik el a felsőtestről, mint a csípőről és a fenékről. A célzott izomfejlesztés természetesen lehetséges.

18. Sportolás után két órán át ne együnk

Intenzív edzés után még órákkal is égeti a szervezet a zsírt. Hogy ez alatt semmit ne együnk, csak mese. Aki fogyni akar, ügyeljen arra, hogy a kalóriabevitel kisebb legyen a kalórialeadásnál. Hogy a kalóriabevitel mikor történik, teljesen mindegy. A fehérjeigény sportolás után magasabb, mint egyébként, ugyanis ez segíti az izmok regenerálódását.

19. Gimnasztikai edzéssel a tökéletes lapos hasért

Az izmos hasat lényegesen nehezebb edzeni, mint például az izmos felkart. Az intenzív edzés ellenére is – különösen nőknél – zsírréteg van az izmokon. Mielőtt tehát ezeket az izmokat láttatni szeretnénk, előbb a hason lévő zsírnak kell hadat üzenni. Ez leginkább zsírszegény táplálkozás és rendszeres edzés révén valósulhat meg. Csak ekkor hoz a gimnasztikai edzés látható eredményeket.

20. A sport karcsúvá tesz

A sport önmagában nem jelent semmit egészségtelen táplálkozás mellett. Aki tartósan fogyni akar, fogyasszon kevesebb kalóriát, mint amennyit elhasznál. Csak az egészséges táplálkozás és a rendszeres sport ötvözete teszi lehetővé az egészséges fogyást.

(Németből fordította: Koncz László)