Mindennapi fitnesz – edzés otthon, utcán

Ha rendszeresen járunk edzeni, akkor sem árt kihasználni a hétköznapi életben adódó extra lehetőségeket. Ha pedig eddig nemigen mozogtunk, akkor annál inkább figyeljünk oda ezekre! Az izmoknak igazán mindegy, hogy egy szuper módon felszerelt edzőteremben vagyunk, vagy otthon, a konyhában – amíg rendszeresen dolgoztatjuk őket, jó erőben maradnak.

Ha napi tevékenységünk közben – bárhol legyen is az, a konyhában, az autóban, fogmosás közben, vagy amikor a számítógép előtt ülünk – elvégzünk néhány kisebb gyakorlatot, gyorsítjuk az oxigénáramlást, és eddzük az izmainkat.

Napi 1-2 perc is elég

Serkentjük az anyagcserét is. Néhány apró mozgással akár 500 kalóriát is elégethetünk egy nap. Némelyik tipp megvalósításához elég 1-2 perc, és mégis hatásos. Természetesen, ezek a melléktevékenységek nem helyettesítik a rendszeres testmozgást, de ha túl sűrű az életünk, és több éppen nem fér bele, ez az egy-két perc mozgás akkor is segíthet.

Farpofák összeszorítása

Végezhetjük a liftben, a boltban a sorunkra várva, a buszmegállóban. Senki nem fogja észrevenni – és nagyon hatékony!

Lábak megdolgoztatása

Emelgessük a lábainkat az íróasztalnál ülve, vagy fogmosás közben végezzünk guggolásokat.

Gyalogoljunk

Régi szlogen, hogy a láb mindig kéznél van. Amikor csak tehetjük, iktassunk be egy kis sétát az életünkbe. Parkoljuk le a kocsit egy sarokkal messzebb az úti célunktól, lift helyett menjünk gyalog (legalább egy-két emeletnyit), vagy tegyünk egy pár kört a plázában, mielőtt bevásárolnánk. Minden lépés számít!

Hasizom erősítése

Ha a tévé előtt relaxálunk, miért ne végeznénk közben néhány hasizomerősítő gyakorlatot a padlóra terített takarón – mondjuk minden reklámblokk alatt.

Karizom erősítése a dívány előtt

Guggoljunk a dívány elé, a kezünkkel két oldalt támaszkodjunk meg a díványon. Nyújtsuk ki a karunkat (közben kissé megemelkedünk), majd ismét hajlítsuk be. Ismételgessük ezt a mozdulatsort, miközben a tévét nézzük – szabaduljunk meg a lötyögő karizmoktól!

Nyújtózkodjunk

Már attól is feszültség alakulhat ki a nyakunkban és a vállunkban, ha csak az íróasztalnál ülünk, és a hosszú nap folyamán ez csak rosszabbodik. A nyújtózkodás kilazítja az izmokat, és semlegesíti a rossz testtartás és fáradt izmok okozta merevséget. Végezzünk váll- és nyakkörzéseket, nyújtsuk felfelé a kezünket és közben húzzuk hátra a vállunkat – talán még divatot is csinálunk vele az irodában.

Edzés telefonnal

Ha sokat telefonálunk, használjuk ki az időt. Ülés helyett csináljunk úgy, mintha ülnénk. Egyenes háttal támaszkodjunk neki a falnak, és engedjük le a testünket, amíg a térdünk 45-90 fok közötti pozícióba hajlik. Maradjunk ebben a helyzetben, amíg csak tudunk (nem árt, ha van valami mellettünk, amire támaszkodhatunk a felállásnál).

Házimunka, mint edzés

Tudta, hogy házimunkával – porszívózással, teregetéssel, ágyazással, portörléssel óránként akár 400 kalóriát is elégethetünk? Ezeket a munkákat így is, úgy is meg kell tennünk, miért ne kapcsoljunk hát be hozzá valami zenét, és tekintsük inkább testedzésnek.

Lássunk neki, és használjuk ki a holtidőket egy kis testmozgásra. Vegyünk észre minden apró alkalmat. A kis mozgások nagy hatással lesznek egészségünk megőrzésére.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha szívesen olvasna egy másfajta fitneszről is, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Nem varázslat, arcfitnesz