Sétájuk magunkat fittre!

A fitnesz séta kiváló izomtónus-javító és kalóriaégető, ha jól alkalmazzuk a technikát. Megfelelő módon végezve akár ugyanannyi kalóriát égethetünk el, mintha futnánk, de kevésbé terheli meg a testet, mint a kocogás. Most megmutatjuk, hogyan lehet hatékonyabb a gyaloglóedzés.

A fitnesz-gyaloglás kiváló izomtónus-javító és kalóriaégető, ha jól alkalmazzuk a technikát. Megfelelő módon végezve akár ugyanannyi kalóriát égethetünk el, mintha futnánk, de kevésbé terheli meg a testet, mint a kocogás. A jó fitnesz-gyaloglás esetén nagyjából 7-10 kilométeres átlagsebességgel kell haladnunk. Mérjük a távolságot lépésszámlálóval, amit sportboltokban könnyen és viszonylag olcsón beszerezhetünk. Kezdjük a sétát 20-30 perccel, hetente 3-4 alkalommal. Ha fogyni is szeretnénk, emeljük meg heti 5-6 napra.

A helyes testtartás járás közben:

  • Nyújtsuk meg a testünket, húzzuk ki magunkat, állunk szemünk tekintsen egyenesen előre.
  • Emeljük meg a mellkast, engedjük le a vállakat és lélegezzünk mélyeket, hogy minél több oxigénhez jussunk.
  • Karjainkat tartsuk a test mellett kissé behajlítva és előre-hátra – ne oldalra vagy a test előtt keresztezve, és a könyökünket ne emeljük feljebb a mellkasnál.
  • Medencénket toljuk kissé előre, hasunkat tartsuk feszesen.
  • A lábujjakról emelkedjünk fel a földről és a sarkunkra érkezzünk, gördüljünk vissza a lábujjakra és emelkedjünk el újra a földről.
  • Tartsuk meg a normális lépéstávolságot

Iktassunk be gyorsabb és lassabb szakaszokat a menetelésbe, így tízszer annyi kalóriát égethetünk, mint egyenletes ütemű fitness-járással. Bemelegítés után 3 percig lassabb ütemben lépkedjünk a fentebb leírtak szerint, majd 1 perces gyorsabb szakasz következzen. Az intenzív szakaszokban növeljük meg a lépésünk ütemét, majd 1 perc után lassítsunk le újra normál fitness-sebességre. Válogassuk a 3 perc lassú – 1 perc gyors szakaszokat tízszer. Intervall edzést elég egy héten kétszer végezni, hogy a szervezetünknek legyen ideje pihenni az edzések után.

Fit tipp: Igyunk egy kis vizet edzés előtt, közben és utána is. Kezdjük az edzést 5-8 perc bemelegítéssel, lassú járással. A séta végére iktassunk be levezetést és nyújtsuk meg izmainkat.

(Forrás:The Better Fitness Walk, angolból fordította G. Á.)