Egy kis séta – a legjobb gyógyszer

Korábban írtam már a séta jótékony hatásairól, de a téma, ahogy mondani szokták, „megér még egy misét”. A séta az egyik leghatékonyabb „gyógyszer”: mérsékli a szívbetegség, a rák kockázatát, csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, sőt felfrissíti az emlékezőképességünket is. Az étkezés utáni rövid séta jó módszer a vércukorszint karbantartására.

Napi 20 perces életmentő szokás

Ha a túl sok üldögélés még a rendszeres testedzést végzők számára is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, akkor különösen jó okuk van az aggodalomra azoknak, akik napjaik jelentős részében ülő életmódot folytatnak. Sokuknak irreálisnak tűnik a heti 150 perces mozgás – de ha kisebb egységekre osztjuk, máris könnyebben elérhetjük a célt!

Cukorbetegeknek, edzés helyett

Tudjuk, hogy a rendszeres fizikai aktivitás hozzájárulhat a 2. típusú cukorbetegség kezeléséhez. Segít a vércukor és a testsúly szabályozásában, a vérnyomás és a koleszterin csökkentésével pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Nem mindenki szereti azonban a testedzést, de nem kell ahhoz edzőterembe járni, hogy élvezhessük a fizikai aktivitás előnyeit.

Sétáltasson kutyát az aktívabb életért!

A rendszeres kutyasétáltatás növeli az idős emberek fizikai aktivitását, ami különösen téli időszakban hasznos. Amikor rövidülnek a nappalok, hidegebbé vagy esősebbé válik az idő, az idősek kezdenek kevésbé aktívak lenni és többet üldögélnek otthon. A kutyasétáltatókra ez kevésbé igaz, ők legalább harminc perccel kevesebbet üldögéltek naponta!

A séta hatékonyabb a sportnál is

A tempós séta még a nehéz házimunkánál, a kétkezi munkánál és a sportnál is hatékonyabb az egészséges testsúly megőrzésére – ez a kutatók legújabb megállapítása. A nők minden korosztályánál és az 50 éven felüli férfiaknál nagyobb a fitt forma esélye, ha legalább 30 percet sétálnak, mint ha futnának vagy kerékpároznának. Csökken a BMI és a derékbőség is.

Üldögélés helyett sétáljon!

Már azzal is 12-14 százalékkal csökkenthető a korai halálozás kockázata, ha mindössze egy órányi ülést sétára vagy más testmozgásra cserélünk. A Sydney Egyetem kutatói azt vizsgálták több mint 200 ezer ausztrálon, milyen hatást gyakorol a halálozásra, ha az ülésre, állásra, alvásra vagy sétálásra fordított időtartamokat felcseréljük egymással.

Akar tovább élni? Sétáljon!

Már napi 25 perc tempós séta is akár hét évvel meghosszabbíthatja az életet. Azok is javíthatnak az egészségi állapotukon, akik a hetedik iksz betöltéséig nem mozogtak, a könnyed mozgás pedig akár a felére csökkenti az átlagos 50-esek, 60-asok szívroham-kockázatát, emellett antidepresszáns hatású, javítja az agyműködést, és feltartóztathatja a demenciát.

Egy kis séta megóv a szívbetegségtől

A heti 845 kalóriát elégető testmozgás, illetve az alkoholfogyasztás napi két italra történő korlátozása felére csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát – állítja a bostoni Tufts Egyetem kutatója. Azoknál, akik rendszeresen legalább 3 km/h sebességgel sétáltak és kerülték a fenti kockázati tényezőket, kisebb arányban alakult ki szívbetegség.

Heti 150 perc a hosszabb életért

Naponta több mint egy óra séta csökkenti leginkább a korai halálozás veszélyét – szól az új ajánlás. Az eredmények ellentmondanak annak a feltételezésnek, miszerint a hosszas vagy megerőltető mozgás inkább ártalmas. A napi több mint egyórás aktivitás akár évekkel is meghosszabbíthatja az életet, de már minimális edzés is ötödével csökkenti a kockázatot.

Napi félóra séta a csodaszer az elhízás és a cukorbetegség ellen

Megvan a „csodaszer”, ami nemcsak az elhízás és a cukorbetegség kialakulását akadályozza meg, hanem a depresszió, a szorongás és bizonyos rákfajták kockázatát is csökkenti – jelentette be Dr. James Brown a Brit Tudományos Fesztiválon. A harminc perces rendszeres testmozgás az említett előnyök mellett még a mozgáskorlátozottság esélyét is csökkenti.