Cukorbetegeknek, edzés helyett

Tudjuk, hogy a rendszeres fizikai aktivitás hozzájárulhat a 2. típusú cukorbetegség kezeléséhez. Segít a vércukor és a testsúly szabályozásában, a vérnyomás és a koleszterin csökkentésével pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Nem mindenki szereti azonban a testedzést, de nem kell ahhoz edzőterembe járni, hogy élvezhessük a fizikai aktivitás előnyeit.

Nem feltétlenül kell róni a köröket a pályán, vagy szobabiciklivel hajtani, úgy is fittek maradhatunk, hogy közben észre sem vesszük, hogy edzünk. Persze mozogni kell, de az alábbi módszerekkel talán sokkal szórakoztatóbb.

Bontsa részekre a testedzést

Az amerikai betegség-megelőző központ (American Council of Exercise) heti 2 és fél óra közepesen intenzív aerob tevékenységet javasol, ami lehet például élénk hétvégi séta és izomerősítő gyakorlatok, hetente két vagy több alkalommal. Ez azonban még a nap folyamán is tovább bontható, például nyugodtan használjuk ki a tévé előtt töltött időt egy kis súlyzózásra is, vagy fogmosás közben végezzünk guggolásokat.

Nagyszerű testedzés

Jusson eszébe a szlogen: „Parkolj és gyalogolj”

Ahelyett, hogy az irodába vagy boltba menet a legközelebbi parkolót keresné, parkoljon kicsit távolabb, és sétáljon a célig. A lift helyett, lehetőség szerint, válassza a lépcsőt. Ha a helyi kisboltba készül, autó helyett menjen inkább gyalog, és vacsora után sétáljon egyet. Ha lépésszámlálót használ, az ösztönzőleg hat a teljesítményére.

Legyen turista a saját környezetében

Ha már beiktatta a gyaloglást a napi rutinjába, tegye magasabbra a lécet. Tegyen gyalog- vagy kerékpáros túrát egy közeli történelmi helyszínre vagy egyéb látnivalóhoz. Meg fog lepődni, hogy egy állatkerti séta hány plusz lépéssel növeli a napi teljesítményét. Ráadásul olyan helyekre is eljuthat, amelyeket eddig észre sem vett.

Táncolja át az éjszakát

A tánc remek gyakorlat a 2. típusú cukorbetegséggel élőknek. Lehet discotánc, hip-hop, balett, francia négyes vagy bármi egyéb, a tánc nagyszerű testedzés – és egyes fajtái, például a zumba, az izmokat is alaposan megmozgatják.

Irány a leárazás

Az is testedzés lehet, ha végigjár egy plázát és vásárolgat. Ha egy csomó ruhát felpróbál, vagy határozott mozdulatokkal átválogat egy halom leárazott holmit, az élénkítő hatással van a vérkeringésre. Nyugodtan hozzászámolhatja a napi vagy heti tevékenységéhez, mert igen, ez is közelebb viszi a céljaihoz. Végigjárhatja a bolhapiacokat is, ami a lépésszámlálóján is szép eredményeket mutat majd. És ne feledje, parkoljon itt is távolabb, és használja a lépcsőt.

Házimunka

Öröm az ürömben. Ha már úgyis el kell végezni, miért ne nézzük a jó oldalát. A söprés, porszívózás, ablakmosás mind-mind a teljes testet megmozgató edzés. Hasonló aktív tevékenység lehet a kamra régóta halogatott kifestése, vagy egy új könyvespolc összeállítása. A házi és kerti munkával nem csak energiát éget, de a környezetét is szépíti.

Játék

Az aktív videojátékok nem csak gyerekeknek és tiniknek valók. 15 perc interaktív videojáték a kívánt szintre növelheti a szívverést. Virtuális bowling, golf vagy tenisz, és sok más játék között válogathat. Ha a virtuális játékok helyett inkább a valóságot választja, próbálja ki a hulahopp karikát, fogócskázzon a gyerekeivel vagy unokáival, vagy csatlakozzon egy helyi röplabda csapathoz.

Fogadjon örökbe egy kutyát!

A kutyatartás rengeteg előnnyel jár, beleértve a napi sétákat is. Ez a folyamatos fizikai aktivitás megőrzésének kiváló módja, nem beszélve a feltétel nélküli szeretetről és odaadásról, amit egy ilyen háziállat nyújt. Ha a séta mellett még labdát vagy botot is hajigál kedvencének, akkor igazán nagyon megnövelheti fizikai aktivitását. A kutyáján nem fog múlni…

(Angolból fordította: H. Orsi)