Napi 20 perces életmentő szokás

Ha a túl sok üldögélés még a rendszeres testedzést végzők számára is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, akkor különösen jó okuk van az aggodalomra azoknak, akik napjaik jelentős részében ülő életmódot folytatnak. Sokuknak irreálisnak tűnik a heti 150 perces mozgás – de ha kisebb egységekre osztjuk, máris könnyebben elérhetjük a célt!

Cukorbetegeknek, edzés helyett

Tudjuk, hogy a rendszeres fizikai aktivitás hozzájárulhat a 2. típusú cukorbetegség kezeléséhez. Segít a vércukor és a testsúly szabályozásában, a vérnyomás és a koleszterin csökkentésével pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Nem mindenki szereti azonban a testedzést, de nem kell ahhoz edzőterembe járni, hogy élvezhessük a fizikai aktivitás előnyeit.

A testedzés mint rákellenes terápia

Számos kutatás kimutatta, hogy az edzés javítja a rákos emberek életminőségét, de a Montreal-i Egyetem kutatója, dr. Fred Saad urológus-onkológus még tovább ment: ő hisz abban, hogy a testedzésnek közvetlen hatása van a rákra, olyan hatékony, mint a gyógyszerek. A kutatók azt tartják, hogy az edzés lesz a soron következő rákellenes terápia.

Az edzés gátolhatja a gyógyulást megfázás és influenza esetén

Bár a rendszeres testedzés az egészséges életmód része, de pl. influenzás vagy megfázásos panaszok idején gátolhatja a gyógyulás folyamatát. „A tünetektől függ, hogy az edzés lassítja vagy gyorsítja a felépülést” – nyilatkozta Karin Richards, a Philadelphiai Tudományegyetem kineziológiai tanszékének vezetője az intézmény sajtóközleményének hasábjain.

Testedzés kontra étrend – egy meghökkentő titok

Kissé talán merész kijelentésnek hangzik, de ha valóban egészségesek akarunk lenni és fogyni szeretnénk, próbáljuk ki, hogy abbahagyjuk a testmozgást, és helyette az étrendünkre és az étkezési szokásainkra koncentrálunk. Sok éves személyi edzői és fitnesztanácsadói munkám során megtanultam, hogy ha fogyásról és meghatározott egészségi állapot fenntartásáról van szó, az étrend gyakran sokkal fontosabb, mint az edzés.

Jobb tanulók az edzettebb gyerekek

A Michigan Állami Egyetem legfrissebb kutatása szerint a fizikailag fitt, edzett gyerekek nem csupán a sportban múlják felül kortársaikat, de tanulmányi eredményeik is sokkal jobbak, mint kevésbé sportos osztálytársaiké. A Journal of Sports Medicine and Physical Fitness című lapban megjelent tanulmány az első, amely rámutat a gyerekek állóképessége és tanulmányi eredménye közötti összefüggésekre.

Jót tesznek az iskolásoknak a testnevelésórák

A mindennapi testnevelésóra bevezetése valóban jót tesz a gyerekek egészségének – derült ki egy svéd tanulmányból. A testnevelésórák számát mind a tanárok mind a szülők körében nagy viták övezik. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy bár a mozgás fontos, az iskolai testnevelés csak a többi óra elöl veszi el az időt. Az ellenzők közül sokan azzal is érvelnek, hogy a mozgásos órák után a gyerekek fáradtan nem is tudnak figyelni a következő órán.

A sikertelen fogyókúra három oka

Bizonyára sokan jártak már úgy, hiába figyeltek oda a táplálkozásukra és jártak edzőterembe, de a mérleg csak nem akart kevesebbet mutatni. Ha eddig nem tudta, hogy mi lehet a baj, most megtudhatjuk Leslie Bonci dietetikustól.

Csak enyhe megfázással eddzünk

Az, hogy megfázás esetén sportoljunk-e vagy sem, a hőmérséklettől és a nátha fajtájától függ. Előrehaladott tünetek esetén a sport veszélyes lehet, és súlyos betegségekhez, például szívizom- vagy tüdőgyulladáshoz vezethet.

A leghatékonyabb edzés cukorbetegeknek

Az már jó ideje köztudott, hogy a rendszeres mozgás segít a cukorbetegség karbantartásában, de azt eddig nem vizsgálták, hogy pontosan mely típusú edzés a leghatékonyabb ebből a szempontból. Dr. Apor Péter egyetemi tanár, sportorvos, kutató, az Oxygen Medical szakértője beszélt a témáról.