A sikertelen fogyókúra három oka

Bizonyára sokan jártak már úgy, hiába figyeltek oda a táplálkozásukra és jártak edzőterembe, de a mérleg csak nem akart kevesebbet mutatni. Ha eddig nem tudta, hogy mi lehet a baj, most megtudhatjuk Leslie Bonci dietetikustól.

1. csapda: „Elrontottam, már úgyis mindegy!”

Mi is történik? A fogyókúrázó meggyőzi magát, hogy rendesen kell viselkednie, és helyesen táplálkoznia. Reggelire gabonapehely, ebédre grillcsirke salátával, vacsorára lazac. Semmi szénhidrát, semmi édesség. Néha azonban bűnbe esik a tiltott „gyümölcsök” valamelyikével. Megeszik egy hatalmas szelet tortát a buliban. Ezután úgy gondolkodik, hogy már úgyis elszúrta az egész napi diétáját, hát akkor belefér még egy jó nagy pizza és desszert is hozzá az étteremben.

Bonci így kommentálta ezt az esetet: „Tehát a partyn megettél egy szelet süteményt, és úgy gondoltad, ezzel a kis kilengéssel tönkretetted az egész napi erőfeszítéseidet, így akár tömheted is magadba az ételt egész lefekvésig.”

Mit lehet tenni helyette? A sütemény elfogyasztása után érdemesebb így gondolkodni: „Jobban érzem magam ettől az ételtől. Talán több benne a kalória, mint amennyit jónak látnék, de ez még nem a világ vége.” A későbbi vacsoránál vissza lehet utasítani a keményítőtartalmú ételt és csak zöldségekkel megrakni a tányért. Így sokkal sikeresebb lesz a fogyókúra.

2. csapda: Hétközben még megy a fogyókúra, de minden hétvége egy kihívás

Mi is történik? Hét közben általában mindenki szigorú időbeosztás szerint él, így egészségesebben is táplálkozik. A reggelit pár perc alatt kell legyűrni, az ebéd az íróasztalnál fogy el, a vacsora is valamilyen egészséges étel a család körében. Péntekre már annyira elege van mindenkinek, hogy elengedi magát. Elég egy csokis goffri szombat reggel, és elindul a lavina.

Mit lehet tenni helyette? Legyen az a cél, hogy minden nap azonos mennyiségű kalória-bevitel történjen. Inkább legyen a szombati reggeli is egészséges, mint a többi napon, nem kell a 100 százalékos kényeztetés. Egy kis nassolást be lehet iktatni mondjuk szerdára is, így nem olyan nagy a kontraszt a hétköznap és a hétvége étrendje között. „Legjobb az arany középút.” – javasolta Bonci. „Tegyük félre a jó étel-rossz étel gondolkodásmódot, legyen kiegyenlített minden nap a kalóriamennyiség, ne üljünk fel a hullámvasútra.”

3. csapda: Testedzés után mindegy, mit eszik az ember

Mi is történik? 30 perc a futópadon, a fele séta, a fele futás, izzadás, ahogy kell. A fogyókúrázó pedig mindjárt azt gondolja, hogy aznap azt ehet, amit csak akar. A futás valóban égeti a kalóriákat, szinte minden más tevékenységnél jobban, így pont megfelelő módszer arra, hogy a fogyáshoz szükséges kalóriadeficitet előidézze. Nem csodaszer azonban, fontos mellette odafigyelni az étkezésre is. Egy átlagos ember 1,6 km futással kb. 100 kalóriát éget el. Aki 30 percet sétál és fut felváltva a futópadon, az 250 kalóriától szabadul meg. Ennyi található egy mázzal bevont fánkban. „Van olyan fogyni vágyó ügyfelem, aki életében először áll neki napi 20 percet tornázni, és szinte sértésnek veszi, hogy a kilók mégsem olvadnak le róla.” – mesélte Bonci.

Mit lehet tenni helyette? Aki éhes az edzés után, igyon egy kis vizet, és az első órában egyen magas fehérjetartalmú ételt. Például egy kis görög joghurtot, kakaót vagy sovány tejjel készült tejeskávét. Így a gyomor nem marad üres, senki sem érez majd kényszert arra, hogy a következő étkezésnél degeszre tömje magát. Kell egy kis agymunka, és ki lehet számolni, ténylegesen mennyi energiát emészt fel egy-egy edzést. A másik oldalra is érdemes figyelni: a különböző ételek mennyi kalóriát tartalmaznak.

(Forrás: medipress.hu)