A testedzés mint rákellenes terápia

Számos kutatás kimutatta, hogy az edzés javítja a rákos emberek életminőségét, de a Montreal-i Egyetem kutatója, dr. Fred Saad urológus-onkológus még tovább ment: ő hisz abban, hogy a testedzésnek közvetlen hatása van a rákra, olyan hatékony, mint a gyógyszerek. A kutatók azt tartják, hogy az edzés lesz a soron következő rákellenes terápia.

Az áttéttel rendelkező páciens tipikusan elzárkózik a mozgástól, csak üldögél, és ez a rák előrehaladását mozdítja elő. Robert Newton professzorral együtt (University Exercise Medicine Research Institute igazgatója, Ausztrália) együtt egy nemzetközi kutatást vezetnek, amelynek az a célja, hogy bebizonyítsa: az edzés szó szerint meghosszabbítja az áttéttel élő páciens életét.

Könnyed kardioEbben a stádiumban a páciens várható élettartama két-három év. Mi szeretnénk a halálozást legkevesebb 22 százalékkal csökkenteni, ami körülbelül hat hónapot tesz ki. Ez egyenértékű egy új gyógyszer hatásával. Az edzéssel kiegészítő gyógymódot adhatunk a betegnek, olyat, ami ráadásul költségkímélő – mondja Saad.

A kutatás már elindult Írországban és Ausztráliában, a következő hetekben újabb hatvan kórház toborozza a résztvevőket szerte a világon. Összességében nagyjából 900, előrehaladott prosztatarákban szenvedő résztvevőre számítanak.

Úgy fogjuk vizsgálni az edzést, mintha gyógyszer volna, amit a standard kezelés mellé kapnak. Minden beteg megkapja a legújabb tudományos eredmények szerinti kezelését, folytatják a terápiát, szedik a gyógyszereiket. De a páciensek felét pszichoszociális támogatásban részesítjük, azt az általános tanácsot adva nekik, hogy végezzenek testedzést. A csoport másik fele szintén részt vehet egy intenzív edzésprogramban – magyarázza Saad.

Az erősítő és kardio tréning programban háromszor egy héten egy-egy órás aerobik és rezisztencia tréning vár a páciensekre. Egy speciális edző felügyeli őket az első 12 hónapban, utána már közvetlen felügyelet nélkül folytathatják az edzést. Értékelni fogjuk az életminőséget, az étvágyat, a kezelés tűrésének képességét – a megerősödött fizikum viszonylatában – jelentette be Newton professzor.

Vérmintavétellel és izombiopsziával vizsgálják majd az edzés hatását. A rákos betegek egy sor komplikációnak néznek elébe, ha már áttét van: csonttöréseknek, komoly fájdalomnak. Reményeink szerint az edzés megerősíti az izmaikat és a csontjaikat – fűzte hozzá dr. Saad.

Azt feltételezik, hogy az edzésnek közvetlen hatása is van a rák progressziójára amellett, hogy segíti a pácienst a kezelés tolerálásában. Ennek a nagyszabású kutatásnak – amely száz egynéhány kutatót foglalkoztat majd Kanadában, az USA-ban, Írországban, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban – öt évig nem lesznek ismertek az eredményei.

Hogy kiterjesztik-e a kutatást más típusú rákra is? Korai még erről beszélni, de a kutatók azt tartják, hogy az edzés lesz a soron következő rákellenes terápia.