Napi 20 perces életmentő szokás

Ha a túl sok üldögélés még a rendszeres testedzést végzők számára is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, akkor különösen jó okuk van az aggodalomra azoknak, akik napjaik jelentős részében ülő életmódot folytatnak. Sokuknak irreálisnak tűnik a heti 150 perces mozgás – de ha kisebb egységekre osztjuk, máris könnyebben elérhetjük a célt!

Amint arról a napokban írtunk, a sok üldögélés még azoknak is árt, akik rendszeresen mozognak.

A British Medical Journal szerint az aktuális irányelvek felnőttek számára heti 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgást javasolnak, de az érintettek több mint egyharmada (35,6%) messze nem teljesíti ezt a célt. Miért? Egyes vélemények szerint a 150 perces cél irreális, főleg idősebb emberek számára, akik a korral egyre kevésbé mozgékonyak.

Válasszuk inkább a lépcsőt!

Mi a javasolt megoldás? Olyan célok kitűzése, melyek az ülő életmódot folytató embereket is arra bátorítja, hogy apránként növeljék napi fizikai aktivitásukat a mindennapi életben, ahelyett, hogy egyből az aktuális ajánlatok elérésére törekednének.

Ennek a javaslatnak lehet alapja. Hat kutatás tanumányozása azt mutatja, hogy azoknak az embereknek a körében, akik akár csak 74 percet sétálnak hetente, 19%-kal csökkent a halálozási kockázata, szemben azokkal, akik egyáltalán nem mozogtak.

Szeretne ösztönzést kapni, hogy többet mozogjon? Végezze el ezeket – vagy ezekhez hasonló – gyakorlatokat hetente háromszor, majd lassan jusson el a mindennapi testedzéshez, és így egyre közelebb kerülhet a fizikai tevékenység javasolt irányelveihez.

Napi 20 perces testmozgás – felaprózva

Reggel: 3 perces nyújtózkodás az ágyban
(A youtube-on számtalan videót találhatunk arra, hogyan jógázzunk az ágyban.)

Délben: Sétáljunk legalább 7 percet – használjuk a lépcsőt, tegyünk egy kört a háztömb körül, keressük a lehetőségeket a minél több mozgásra.

Este: 10 perc kezdő Pilates
Például erról a videóról.

Ne feledjük, ha rendszeressé válik életünkben a testmozgás, és csökkentjük az egyfolytában üléssel töltött időszakok hosszát, nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.

(Angolból fordította: H. Orsi)