Napi 20 perces életmentő szokás

Ha a túl sok üldögélés még a rendszeres testedzést végzők számára is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, akkor különösen jó okuk van az aggodalomra azoknak, akik napjaik jelentős részében ülő életmódot folytatnak. Sokuknak irreálisnak tűnik a heti 150 perces mozgás – de ha kisebb egységekre osztjuk, máris könnyebben elérhetjük a célt!

A sok üléstől hamarabb öregszünk

Ha túl sokat ücsörgünk, hamarabb öregszünk meg. Egy 1500 nő bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy akik kevesebbet mozognak és többet ülnek, azoknak a sejtjei nyolc évvel idősebbek, mint a korukbeli többi nő sejtjei. Akik sokat ülnek ugyan, de mellette naponta legalább fél órát mozognak, azok a mozgással ellensúlyozhatják a kedvezőtlen hatást.

Napi 10 000 lépés gyaloglás, kevesebb üldögélés

A mozgásszegény életmód elkerülésére állítólag napi 10 000 lépést kellene megtennünk, ám egy oregoni tanulmány szerint ha ennél kevesebbre van lehetőségünk, akkor sem kell kétségbeesnünk, csak a mozgás intenzitását kell megnövelnünk. Napi 3000, gyors tempóban megtett lépés már hozzájárulhat az egészséges koleszterinszinthez és számos betegség megelőzéséhez.

Üldögélés – szívbetegség

Minden üléssel töltött óra 14 százalékkal növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát a felnőtteknél. A kutatók szerint ezt még az edzőteremben töltött idő sem ellensúlyozza, mert az egyórányi testmozgás előnyei nem képesek visszafordítani a több órányi ülés okozta károsodást. A rendszeresen kocogók esetében sem alacsonyabb a kockázat.

Ülésből már egy óra is sok

A tudósok szerint az ülést joggal oda lehet sorolni a dohányzás és az elhízás mellé, ha a krónikus betegségek kockázati tényezőiről beszélünk. Még azok sem menekülnek meg az ülés ártalmaitól, akik hetente ötször edzőterembe járnak, vagy napi rendszerességgel futnak, tornásznak (és egészségesen étkeznek), ha olyan a foglalkozásuk, hogy 5-6 órát töltenek ülve a képernyő előtt.