Üldögélés – szívbetegség

Minden üléssel töltött óra 14 százalékkal növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát a felnőtteknél. A kutatók szerint ezt még az edzőteremben töltött idő sem ellensúlyozza, mert az egyórányi testmozgás előnyei nem képesek visszafordítani a több órányi ülés okozta károsodást. A rendszeresen kocogók esetében sem alacsonyabb a kockázat.

Üldögélés – szívbetegségRáadásul a kutatók szerint ezt még az edzőteremben töltött idő sem ellensúlyozza, mert az egyórányi testmozgás előnyei nem képesek visszafordítani a több órányi ülés okozta károsodást.

Az Amerikai Kardiológus Társaság San Diegó-i kongresszusán bemutatott kutatás ismét bizonyítékkal szolgált az ülő életmód által okozott egészségügyi ártalmakra. Tavaly a brit kormány megbízásából készült egyik vizsgálat azt mutatta, hogy a testmozgás hiánya ugyanolyan halálos, mint a dohányzás, és Nagy-Britanniában a halálozások hatodáért felelős.

A Wisconsini orvostudományi Egyetem munkatársai 2031 ötven év átlagéletkorú felnőtt testmozgásának szintjét mérték. Összevetették az egy nap üléssel töltött órák számát a szívbetegséget jelző lerakódások mértékével a vérerekben. Kiderült, hogy a felnőttek 2-12 órát töltenek ülve az irodában, majd otthon a tévé előtt. Az adatok szerint minden üléssel töltött óra 14 százalékkal növeli az arteriális lerakódások szintjét.

Ráadásul a rendszeresen kocogó vagy edző emberek esetében sem alacsonyabb a kockázat.

Dr. Jacquelyn Kulinski, a kutatást vezető kardiológus azt tanácsolja az irodai munkát végző felnőtteknek, hogy óránként álljanak fel az asztaltól, és sétáljanak egy keveset. A szakértő szerint az üléssel töltött idő akár csak egy vagy két órával történő csökkentése is jelentős mértékű pozitív hatást gyakorolhat a jövőbeli szív-érrendszeri egészségünkre.