Csak enyhe megfázással eddzünk

Az, hogy megfázás esetén sportoljunk-e vagy sem, a hőmérséklettől és a nátha fajtájától függ. Előrehaladott tünetek esetén a sport veszélyes lehet, és súlyos betegségekhez, például szívizom- vagy tüdőgyulladáshoz vezethet.

Megfázás„Ha a tünet csak enyhe orrviszketésszerű, és testileg egészségesnek érezzük magunkat, akkor valószínűleg csak egy egyszerű megfázásra adott reakcióról van szó,” magyarázza Prof. Ingo Froböse, a kölni Német Sportfőiskola egészségközpontjának munkatársa. Ilyen esetben semmi gond a testedzéssel. Sőt, a sport akár segíthet is elkerülni valami súlyosabbat. A könnyű kocogás vagy gyaloglás a friss levegőn, javítja a nyálkahártyák vérellátását és nedvességtartalmát. Ez segíti a kórokozók elleni védelmet. „Mindamellet próbálják meg egy kicsit visszafogni a szokásos sportolási mennyiséget,”  javasolja a sportszakember. „Kerüljék a beltéri száraz és túl meleg levegőt, és menjenek ki a friss levegőre.”

Ha a megfázás már előrehaladottabb, és fertőzés is fellépett, teljes sportstop javasolt. Aki gyengének és fáradtnak érzi magát, annak a teste jelez, hogy nyugalomra van szüksége, hogy megbirkózzon a nem kívánt betolakodókkal. Biztosítsa teste számára ezt a nyugalmat, hogy a védősejtek hatékonyabban tudjanak dolgozni. Ha nagyjából három nap múlva már javulás észlelhető, enyhe testmozgás, például egy könnyű séta nap közben, már megengedett. „A napsugarak a szervezetet a gyors gyógyuláshoz szükséges vitaminok és hormonok előállítására ösztönzik.”

Láz esetén teljes sporttilalom van. „A láz azt mutatja, hogy a testben felülkerekedtek a gyulladásos gócok, és »titokban bevették« a szervezetet,” magyarázza a szakember. A fizikai terhelés csak segítené a gócok terjedését, ami már valóban veszélyes lehet. Ha a baktériumok más szerveket is megtámadnak, ott is gyulladást okozhatnak – például a szívizomban vagy a tüdőben.

(Forrás: Nur bei leichter Erkältung trainieren, németből fordította: Harrach Orsolya)