Jobb tanulók az edzettebb gyerekek

A Michigan Állami Egyetem legfrissebb kutatása szerint a fizikailag fitt, edzett gyerekek nem csupán a sportban múlják felül kortársaikat, de tanulmányi eredményeik is sokkal jobbak, mint kevésbé sportos osztálytársaiké. A Journal of Sports Medicine and Physical Fitness című lapban megjelent tanulmány az első, amely rámutat a gyerekek állóképessége és tanulmányi eredménye közötti összefüggésekre.

Jobb tanulók az edzettebb gyerekekAmint arról a kutatást vezető Dawn Coe beszámolt, a vizsgálat során a testzsírt, az izomfelépítést, a rugalmasságot és az állóképességet egyaránt figyelembe vették annál a 312 diáknál, akiket egy nyugat-michigani iskolából válogattak össze. A felmérés során a 6-8. osztályos gyerekekkel számos tornagyakorlatot végeztettek, majd összevetették a különféle iskolai teszteken, dolgozatokon elért eredményeiket. A vizsgálat kimutatta, hogy minél sportosabb és fittebb volt valaki, annál jobb jegyei voltak az iskolában, függetlenül az illető nemétől, vagy attól, hogy éppen a pubertáskorban volt-e vagy sem.

A szakemberek a fentiek alapján úgy vélik, nem helyes, ha az iskolai tanórák számát a testnevelés rovására növelik meg az iskolák, sőt inkább minél több mozgásra kell lehetőséget adni a diákok számára, hiszen a fittség hatására a tanulmányi eredményeik is javulni fognak, ez pedig jövőbeni sikereik záloga lehet.