Cukorbetegeknek, edzés helyett

Tudjuk, hogy a rendszeres fizikai aktivitás hozzájárulhat a 2. típusú cukorbetegség kezeléséhez. Segít a vércukor és a testsúly szabályozásában, a vérnyomás és a koleszterin csökkentésével pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Nem mindenki szereti azonban a testedzést, de nem kell ahhoz edzőterembe járni, hogy élvezhessük a fizikai aktivitás előnyeit.

Táncos kalóriaégetés

Már harminc perc tánc alatt is több kalóriát égetünk el, mint ugyanennyi időt futással, biciklizéssel vagy úszással. Egy átlagos szving során 293 kalóriát égetünk el, míg ugyanennyi idő alatt úszással csupán 249 kalóriától szabadulunk meg, a futás 264 kalóriával tesz bennünket karcsúbbá. Ráadásul tánc közben pszichésen is jobban érezzük magunkat.

Mozgékonyabbá teheti az időseket a tánc

A tudósok 34, átlagosan 80 év körüli idős embert vizsgáltak meg, akik mind térd- és csípőmerevségre, valamint állandó fájdalmakra panaszkodtak, általában ízületi gyulladás következtében. A főként nőkből álló kísérleti csoport tagjai 12 héten keresztül heti kétszer 45 percet táncoltak, míg a kontroll csoportban lévők a szokásos mindennapjaikat élték tovább.

Együtt jár a férfierő a tánctudással?

A Northumbria Egyetem tudósainak vizsgálatai szerint a heteroszexuális férfiak vetélytársaikat – a nőkhöz hasonlóan – a táncmozdulatok alapján mérik fel. A kutatás során a tudósok 3D technológia segítségével 30, 19 és 37 év közötti férfi mozgását rögzítették, akiknek egy egyszerű dobritmusra kellett táncolniuk. Az eredmények szerint a nők elsősorban a hangsúlyos karmozdulatokat és a felsőtest fokozott mozgását találták vonzónak.

Zumba-fitnesz, a szórakozás öröme

Zumba – így hívják az új fitneszirányzatot, amely már Magyarországon is széles körben terjed. A tánc-fitneszprogramot a kolumbiai Alberto Perez fejlesztette ki, az USA-ban már évek óta kedvelt, és egyre többen lelkesednek érte Európában is. A zumba a tánc és aerobic keveréke: a térdhajlítás és az oldallépés ugyanúgy az edzéshez tartozik, mint a hastáncból származó mozgások.

A tánc a legjobb terápia az időseknek

Már heti két társastánc óra is segíthet visszaadni az idősebbek egyensúly érzékét és hajlékonyságát, amivel megelőzhetik a korosztályra jellemző egyensúlyvesztéses eséseket – állítják ausztrál kutatók. A Western Sydney Egyetem és a Sydney Egyetem Egészségügyi Intézet közös kutatásából kiderült, hogy az idős korban oly gyakori egyensúlyvesztés miatt bekövetkező eséseket hatékonyan meg lehetne előzni a társastánccal.

Latin-amerikai ritmus

Aki a zumba szóról a zenére gondol, közel jár az igazsághoz. A tánc, aerobic és intervallum edzés keverékével az alakunkat latin-amerikai ritmusra hozhatjuk csúcsformába.