Latin-amerikai ritmus

Aki a zumba szóról a zenére gondol, közel jár az igazsághoz. A tánc, aerobic és intervallum edzés keverékével az alakunkat latin-amerikai ritmusra hozhatjuk csúcsformába.

Kolumbiai véletlen

A kolumbiai Alberto Perez, becenevén Beto, fejlesztette ki ezt a speciális fitnessváltozatot a kilencvenes évek közepén, hazájában. Az aerobic elemek és salsa, calypso, reggae, szamba és merengue tánclépések keverékéből összeállított mozgásformát 1999-ben vitte el Amerikába.

A véletlen műve

Beto, aki fitness trénerként és koreográfusként nemzetközi posztárokat edz, pillanatnyi megoldásként használta a latin zenét az aerobicedzésen, amikor otthon felejtette a szükséges CD-t. A forró dél-amerikai ritmusok azonban annyira tetszettek a nemzetközi résztvevőknak, hogy Perez is felfigyelt rá.

Kitalált hát egy saját edzésformát, amelyben tudatosan latin-amerikai dallamokat kombinált speciális, az edzések résztvevői által különösen kedvelt aerobik gyakorlatokkal és tánclépésekkel. Így született meg a zumba, melynek fordítása „mozgás és élvezet”.

Az ötlet eredményességét mutatja, hogy mára már több mint 10 000 tanúsított zumba tréner működik világszerte.

Táncoljuk le a fölös kilókat

Mozgás, szórakozás és zene – a zumbánál ezek állnak az előtérben. A stresszt és a felesleges kilókat egyszerűen kitáncoljuk magunkból. A folyamatos mozgás és a váltakozó sebesség által a zumba javítja a kondiciót, ugyanakkor segít csökkenteni a testsúlyt. Felpezsdül a zsírégetési folyamat, az új izmok több energiát teremtenek, a test feszesebbé válik, anélkül, hogy közben kínlódnunk kellene.

Ne gondoljunk azonban lágyan ritmusos ringatózásra. Az intervallum edzés a zumba órát igazi erőszámmá teszi. A mozgás és a dél-amerikai zene élvezete azonban feledteti az erőfeszítéseket.

Nem csak táncosoknak

A zumbát nem csak profi táncosoknak találták ki, hanem mindenkinek, akinek van egy kis ritmusérzéke és akik szívesen izzasztja magát latin-amerikai ritmusokra. A lépések és mozdulatok könnyen megtanulhatók, és akár otthon is gyakorolhatók.

(Forrás: Tanzen, schwitzen und den Rhythmus spüren, németből fordította: Harrach Orsolya)