Mozgékonyabbá teheti az időseket a tánc

A tudósok 34, átlagosan 80 év körüli idős embert vizsgáltak meg, akik mind térd- és csípőmerevségre, valamint állandó fájdalmakra panaszkodtak, általában ízületi gyulladás következtében. A főként nőkből álló kísérleti csoport tagjai 12 héten keresztül heti kétszer 45 percet táncoltak, míg a kontroll csoportban lévők a szokásos mindennapjaikat élték tovább.

Mozgékonyabbá teheti az időseket a tánc„A 12-ik hét végére a táncos csoportban lévő idősek térd- és csípőfájdalmai enyhültek, és a résztvevők jóval mozgékonyabbak is lettek, vagyis gyorsabban mozogtak, mint a kontroll csoport tagjai” – nyilatkozta Jean Krampe, a Saint Louis Egyetem munkatársa.

„A kísérlet ideje alatt a fájdalomcsillapítók alkalmazása 39 százalékkal csökkent a kísérleti csoportban, és 21 százalékkal nőtt a kontroll csoportban” – tette hozzá Krampe.

A sétatempó növekedésre rendkívül jelentős eredmény, mivel a lassan járó idősek nagyobb eséllyel esnek el, kerülnek kórházba, vagy igényelnek külső segítséget másoktól.

„A sétatempó segítségével az orvosok és az ápolók következtetni tudnak az idősebb felnőttek életkilátásaira és későbbi egészségügyi állapotára.”

„Már a sétatempó kismértékű növekedése is sokat segíthet, mivel így az idősek gyorsabban kelhetnek át az úton, és gyorsabban juthatnak el a fürdőszobába, vagyis megőrizhetik önállóságukat, és képesek lehetnek továbbra is ellátni magukat. A tánc, bár nem növeli drámaian a sebességet, sokkal mozgékonyabbá teszi az időseket.”

A kutatás részletes leírása a Geriatric Nursing című orvosi szaklapban olvasható.