Együtt jár a férfierő a tánctudással?

A Northumbria Egyetem tudósainak vizsgálatai szerint a heteroszexuális férfiak vetélytársaikat – a nőkhöz hasonlóan – a táncmozdulatok alapján mérik fel. A kutatás során a tudósok 3D technológia segítségével 30, 19 és 37 év közötti férfi mozgását rögzítették, akiknek egy egyszerű dobritmusra kellett táncolniuk. Az eredmények szerint a nők elsősorban a hangsúlyos karmozdulatokat és a felsőtest fokozott mozgását találták vonzónak.

Együtt jár a férfierő a tánctudással?Érdekes módon azonban a férfiak is érzékenyek voltak a felsőtest mozdulataira – így ismerték fel ugyanis potenciális vetélytársaikat.

Az American Journal of Human Biology című tudományos szaklapban publikált kutatás során a tudósok az önkéntes táncosok mozgását virtuális alakokba – avatárokba – konvertálták, majd férfiakat és nőket kértek meg, hogy értékeljék a figurák tánctudását és fizikai kvalitásait.

„Bár az emberi táncmozdulatok, az állatvilágban látható násztáncokhoz hasonlóan elsősorban a nőstények számára szolgálnak jelzésértékkel, úgy tűnik, a vetélytársak is sokat megtudhatnak belőlük a potenciális riválisról” – nyilatkozta Dr. Nick Neave, a kutatás vezetője. „A heteroszexuális férfiak ezek alapján a mozdulatok alapján mérik fel társaik erejét és férfiasságát. A táncmozdulatok intenzitása szoros összefüggésbe hozható a nyers fizikai erővel: a férfiak tehát pusztán a tánc megfigyelésével képesek felmérni, vetélytársuk milyen erős és mennyire veszélyes.”

A kutatás következő fázisában a tudósok 80 nőt fognak megvizsgálni, akiknek mozgását korábban már szintén lemodellezték.