Akar tovább élni? Sétáljon!

Már napi 25 perc tempós séta is akár hét évvel meghosszabbíthatja az életet. Azok is javíthatnak az egészségi állapotukon, akik a hetedik iksz betöltéséig nem mozogtak, a könnyed mozgás pedig akár a felére csökkenti az átlagos 50-esek, 60-asok szívroham-kockázatát, emellett antidepresszáns hatású, javítja az agyműködést, és feltartóztathatja a demenciát.

Akar tovább élni? Sétáljon!„Nagyon lényeges eredményeket kaptunk, amelyek alapján a rendszeres mozgás lelassíthatja az öregedés folyamatát” – fogalmazott Sanjay Sharma, a St. George’s University Hospitals kardiológusa.

„Nem kerülhetjük el teljesen a korosodást, viszont igenis késleltethetjük. Hetvenes fejjel fiatalosabbak lehetünk, és boldogan élhetünk kilencvenvalahány évesen is. A mozgás 3-7 plusz évet ad a várható élettartamhoz. Antidepresszáns hatású, javítja a kognitív működést, és most már azt is sikerült bebizonyítani, hogy feltartóztathatja a demenciát” – taglalta Dr. Sharma.

A szakember úgy véli, hogy mindenkinek legalább 20-25 percet kellene gyalogolnia vagy lassan kocognia naponta. „A szívbetegeknek nem szabad futniuk, de addig fokozhatják a tempót, amíg még érhetően tudnak beszélni” – tette hozzá.

A kutatást a német Saar-vidéki Egyetem munkatársai végezték, s arra is rávilágítottak, hogy a állóképesség javítására irányuló és az intenzív edzés egészségesebb a súlyzózásnál.