Heti 150 perc a hosszabb életért

Naponta több mint egy óra séta csökkenti leginkább a korai halálozás veszélyét – szól az új ajánlás. Az eredmények ellentmondanak annak a feltételezésnek, miszerint a hosszas vagy megerőltető mozgás inkább ártalmas. A napi több mint egyórás aktivitás akár évekkel is meghosszabbíthatja az életet, de már minimális edzés is ötödével csökkenti a kockázatot.

Heti 150 perc a hosszabb életértA Harvard Egyetem kutatócsoportja 661 000 felnőtt életmódját vette górcső alá, akiknek legtöbbje középkorú volt. A New York Times beszámolója szerint heti mozgásmennyiségük alapján csoportokra osztották őket, és adataikat összehasonlították a 14 éven keresztül rögzített halálozási rátákkal.

Az egyáltalán nem mozgók bizonyultak a leghalandóbbnak, de már minimális edzés is ötödével csökkentette a kockázatot. A 150 perces irányelvet betartók 31 százalékkal alacsonyabb halálozási rátát produkáltak, míg a heti 450 percet aktívan töltőknél 39 százalékos visszaesést mértek a korai halálozás tekintetében.

Ezzel egy időben került napvilágra egy másik, 200 000 fős kutatás eredménye is, amelynél szerint a teljes mozgással töltött idő 30 százalékában intenzíven edző felnőtteknél 9 százalékkal alacsonyabb a korai halálozási ráta. Akik ennél is nagyobb arányban végeztek megerőltető sporttevékenységet, azoknál 13 százalékra nőtt az előny.

„Aki képes a mozgásra, annak legalább hetente 150 percet kell azzal töltenie, amiből nagyjából 20-30 perc legyen megerőltető intenzitású” – hangsúlyozta Klaus Gebel, az ausztrál James Cook Egyetem munkatársa, s hozzátette: ennél több sem káros.