Egy kis séta megóv a szívbetegségtől

A heti 845 kalóriát elégető testmozgás, illetve az alkoholfogyasztás napi két italra történő korlátozása felére csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát – állítja a bostoni Tufts Egyetem kutatója. Azoknál, akik rendszeresen legalább 3 km/h sebességgel sétáltak és kerülték a fenti kockázati tényezőket, kisebb arányban alakult ki szívbetegség.

Egy kis séta megóv a szívbetegségtőlAz Egyesült Államok-beli kutatók 4500 felnőtt életmódját kísérték figyelemmel két évtizeden át, mely során feltérképezték étrendjüket, sétálási szokásaikat, szabadidős tevékenységüket, testmozgásukat, alkoholfogyasztásuk mértékét, dohányzási szokásukat, súlyúkat, magasságukat, derékbőségüket, illetve szívük egészségi állapotát. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik legalább 3 km/h sebességgel sétáltak, és kerülték a fenti kockázati tényezőket, kisebb arányban alakult ki szívbetegség.

Amint azt a kutatást vezető dr. Liana Del Gobbo, a bostoni Tufts Egyetem szakembere kifejtette, sokak számára biztató lehet hallani, hogy már némi apró életmódbeli változás is sokat jelent a szív egészségi állapota szempontjából, és soha nem túl késő elkezdeni az új életmódot. Mert bár ma már számos gyógyszerrel lehet karban tartani a károsodott szív állapotát, a legjobb mégis az, ha eleve megőrizzük egészségét.

A vizsgálat további részleteiről a Heart Failure című lapban olvashatnak az érdeklődők.