A séta hatékonyabb a sportnál is

A tempós séta még a nehéz házimunkánál, a kétkezi munkánál és a sportnál is hatékonyabb az egészséges testsúly megőrzésére – ez a kutatók legújabb megállapítása. A nők minden korosztályánál és az 50 éven felüli férfiaknál nagyobb a fitt forma esélye, ha legalább 30 percet sétálnak, mint ha futnának vagy kerékpároznának. Csökken a BMI és a derékbőség is.

A London School of Economics munkatársai kimutatták, hogy a sokat sétálók BMI-je és derékbősége csekélyebb, mint azoknál, akik akár rendszeresen sportolnak, de nem sétálnak.

Társaságban kellemesebbA kutatást vezető dr. Grace Lordan olyanokkal hasonlította össze a sétálók adatait, akik magas pulzusszámmal és verejtékezéssel járó sportot választottak. A félórányi tempós sétára vállalkozókat ugyanannyi házimunkát vagy kétkezi munkát végzőkkel, illetve sportolókkal hasonlította össze.

Bebizonyosodott, hogy azoknak a nőknek, akik rendszeresen napi félóra tempós sétára indulnak, kisebb a BMI-jük és a derékbőségük is.

A jelenlegi nemzetközi ajánlások szerint hetente legalább 150 percnyi közepes intenzitású mozgás javasolt, ám arra nincs irányelv, hogy pontosan melyik mozgásforma hatékony.

A kérdés azért is különösen fontos, mert a World Obesity Forum becslései szerint 2025-re a felnőtt népesség háromnegyede elhízott lesz.