Üldögélés helyett sétáljon!

Már azzal is 12-14 százalékkal csökkenthető a korai halálozás kockázata, ha mindössze egy órányi ülést sétára vagy más testmozgásra cserélünk. A Sydney Egyetem kutatói azt vizsgálták több mint 200 ezer ausztrálon, milyen hatást gyakorol a halálozásra, ha az ülésre, állásra, alvásra vagy sétálásra fordított időtartamokat felcseréljük egymással.

A tanulmány vezető szerzője, Emmanuel Stamatakis elmondta, hogy mivel naponta csupán 24 óra áll rendelkezésünkre, bölcsen kell beosztani az időnket.

„A korábbi kutatások már kimutatták a megfelelő mennyiségű testmozgás és alvás pozitív hatásait, illetve a túl sok ülés egészségügyi kockázatait, de most vizsgáltuk először, mi történik akkor, amikor az egyik tevékenységet felcseréljük ugyanolyan időtartamú másik tevékenységre” – nyilatkozta Stamatakis.

Jobban jár, ha sétálA testmozgás hiánya sokkal nagyobb veszélyt jelent a közegészségügyre, mint korábban gondolták. Mivel az emberek átlagosan 2-3 órát néznek tévét naponta, egyértelműen van lehetőség arra, hogy felálljanak a kanapéról és aktívabbá váljanak. Ugyanakkor annak is elérkezett az ideje, hogy a kormány felismerje, a testmozgást nem szabad kizárólag az egyén felelősségeként kezelni, mert olyan világban élünk, amely kifejezetten megnehezíti a fizikai aktivitást. Eddig még soha nem oldott meg egyetlen egészségügyi problémát sem az, ha ujjal mutogattak az emberekre azért, mert rosszul csináltak valamit, és nyilvánvalóan a testmozgás hiányának kérdését sem fogja megoldani.

Az új kutatásban több mint 200 ezer véletlenszerűen kiválasztott középkorú és idősebb ember egészségügyi adatainak statisztikai modellezését alkalmazták, akik 45 mind év fölöttiek voltak.

Az eredményekből az is kiderült, hogy ha egy órányi ülést egy órányi alvással helyettesítettek olyanok, akik általában nem alszanak eleget, hat százalékkal csökkent náluk a korai halálozás kockázata. A korai halálozás kockázatának 13-17 százalékos növekedését mutatták ki azonban akkor, amikor egy óra sétálást vagy testmozgást ugyanennyi ideig tartó üléssel vagy mozgásszegény tevékenységgel váltottak fel.