Sétáltasson kutyát az aktívabb életért!

A rendszeres kutyasétáltatás növeli az idős emberek fizikai aktivitását, ami különösen téli időszakban hasznos. Amikor rövidülnek a nappalok, hidegebbé vagy esősebbé válik az idő, az idősek kezdenek kevésbé aktívak lenni és többet üldögélnek otthon. A kutyasétáltatókra ez kevésbé igaz, ők legalább harminc perccel kevesebbet üldögéltek naponta!

A kutatásban egy angol megye, Norfolk lakosainak egészségi állapotát és jóllétét követték éveken át. Így bukkantak rá arra a figyelemfelkeltő információra, hogy azok az idős emberek, akiknek kutyájuk van – vagy sétáltatják valakinek a kutyáját – a leghatásosabb módszerrel rendelkeznek az öregkori inaktivitás ellen, mert még akkor is kimennek a szabadba és tesznek egy sétát, amikor rossz az idő.

Indulás!

Több, mint 3000 idős résztvevője volt a vizsgálatnak, megkérdezték őket, van-e saját kutyájuk, illetve sétáltatnak-e kutyát. Felszerelték őket egy elektronikus szerkezettel, ami a fizikai aktivitást mérte 7 napon át.

Minthogy a szabadban való sétára a rossz idő és a rövid nappalok jelentik a legnagyobb kihívást, a kutatók minden egyes napra beszerezték az időjárásról és a napkeltéről/napnyugtáról szóló adatokat. Így magyarázza eljárásukat a vezető kutató: Tudjuk, hogy a fizikai aktivitásunk csökken, ahogy öregszünk, de azt nem tudjuk biztosan, hogy mivel lehetne a leghatásosabban segíteni az idős embereknek, hogy öreg korban is fenntartsák ezt az aktivitást.

Úgy találták, hogy ez a dolog a kutyasétáltatás lehet: a kutyát sétáltatók sokkal aktívabbak, kevesebb időt töltenek üldögéléssel. Ezt is várták egyébként, de amikor meglátták, mennyi időt szánnak erre a felmérésben résztvevők minden nap, a legkülönfélébb időjárásban, igazán meglepődtek, hogy mekkora az aktivitásbeli különbség azok között, akik kutyát sétáltatnak és a többi résztvevő között.

Amikor rövidülnek a nappalok, hidegebbé vagy esősebbé válik az idő, az idősek kezdenek kevésbé aktívak lenni és többet üldögélnek. A kutyasétáltatókat ez kevésbé érintette.

„Öröm volt látni, hogy a kutyasétáltatók átlagban sokkal aktívabbak voltak fizikailag, kevesebb időt töltöttek üléssel, még a leghidegebb, legesősebb, legsötétebb időben is, mint a nem-kutyatulajdonosok – a napfényes, meleg napokon" – mondja Andy Jones professzor, a projekt vezetője.

A kutatók azonban óvakodnak attól, hogy azt tanácsolják mindenkinek, szerezzen be egy kutyát, mert nem mindenki képes megfelelően gondoskodni egy állatról.

A tanulmány a Journal of Epidemiology and Community Health című folyóiratban jelent meg.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés