Sétáltasson kutyát az aktívabb életért!

A rendszeres kutyasétáltatás növeli az idős emberek fizikai aktivitását, ami különösen téli időszakban hasznos. Amikor rövidülnek a nappalok, hidegebbé vagy esősebbé válik az idő, az idősek kezdenek kevésbé aktívak lenni és többet üldögélnek otthon. A kutyasétáltatókra ez kevésbé igaz, ők legalább harminc perccel kevesebbet üldögéltek naponta!

A kutatásban egy angol megye, Norfolk lakosainak egészségi állapotát és jóllétét követték éveken át. Így bukkantak rá arra a figyelemfelkeltő információra, hogy azok az idős emberek, akiknek kutyájuk van – vagy sétáltatják valakinek a kutyáját – a leghatásosabb módszerrel rendelkeznek az öregkori inaktivitás ellen, mert még akkor is kimennek a szabadba és tesznek egy sétát, amikor rossz az idő.

Indulás!

Több, mint 3000 idős résztvevője volt a vizsgálatnak, megkérdezték őket, van-e saját kutyájuk, illetve sétáltatnak-e kutyát. Felszerelték őket egy elektronikus szerkezettel, ami a fizikai aktivitást mérte 7 napon át.

Minthogy a szabadban való sétára a rossz idő és a rövid nappalok jelentik a legnagyobb kihívást, a kutatók minden egyes napra beszerezték az időjárásról és a napkeltéről/napnyugtáról szóló adatokat. Így magyarázza eljárásukat a vezető kutató: Tudjuk, hogy a fizikai aktivitásunk csökken, ahogy öregszünk, de azt nem tudjuk biztosan, hogy mivel lehetne a leghatásosabban segíteni az idős embereknek, hogy öreg korban is fenntartsák ezt az aktivitást.

Úgy találták, hogy ez a dolog a kutyasétáltatás lehet: a kutyát sétáltatók sokkal aktívabbak, kevesebb időt töltenek üldögéléssel. Ezt is várták egyébként, de amikor meglátták, mennyi időt szánnak erre a felmérésben résztvevők minden nap, a legkülönfélébb időjárásban, igazán meglepődtek, hogy mekkora az aktivitásbeli különbség azok között, akik kutyát sétáltatnak és a többi résztvevő között.

Amikor rövidülnek a nappalok, hidegebbé vagy esősebbé válik az idő, az idősek kezdenek kevésbé aktívak lenni és többet üldögélnek. A kutyasétáltatókat ez kevésbé érintette.

„Öröm volt látni, hogy a kutyasétáltatók átlagban sokkal aktívabbak voltak fizikailag, kevesebb időt töltöttek üléssel, még a leghidegebb, legesősebb, legsötétebb időben is, mint a nem-kutyatulajdonosok – a napfényes, meleg napokon” – mondja Andy Jones professzor, a projekt vezetője.

A kutatók azonban óvakodnak attól, hogy azt tanácsolják mindenkinek, szerezzen be egy kutyát, mert nem mindenki képes megfelelően gondoskodni egy állatról.

A tanulmány a Journal of Epidemiology and Community Health című folyóiratban jelent meg.