Egy kis séta – a legjobb gyógyszer

Korábban írtam már a séta jótékony hatásairól, de a téma, ahogy mondani szokták, „megér még egy misét”. A séta az egyik leghatékonyabb „gyógyszer”: mérsékli a szívbetegség, a rák kockázatát, csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, sőt felfrissíti az emlékezőképességünket is. Az étkezés utáni rövid séta jó módszer a vércukorszint karbantartására.

Tudjuk, hogy ha naponta csupán 20-30 percet sétálunk, akkor máris sokat tettünk az egészségünkért. Meglepő, de a legújabb kutatások szerint az állandó üldögélés még a dohányzásnál is erősebben (!) károsítja az egészséget. Ezt emeli ki az amerikai Harvard Egyetemnek a séta egészségügyi előnyeit népszerűsítő füzete. A Harvard Health Publishing kiadványából többek között kiderül, hogy a rövidebb séták előnyösebbek a vérnyomás csökkentéséhez. Jó tudni azt is, hogy séta után a leghatékonyabbak a nyújtógyakorlatok, és hogy a cipőnkön sok múlik, így a térdfájdalom megelőzéséhez ugyancsak köze van. Az sem mellékes, hogy a szakaszos (úgynevezett interval) séta rövidebb idő alatt több előnyt tartogat az egészségünk védelme szempontjából, és hogy a sétával töltött időtől nagyban függ az emlékezőképességünk működése.

Fontos a testtartás!

Lényeges a testtartásunk séta közben. Ha valaki előrehajolva, netán görbe háttal megy, akkor egyrészt nehezebbé válik a lélegzetvétel, másrészt hamar megfájdulhat a háta. Ezért inkább egyenesedjünk ki úgy, mintha a fejtetőnél fogva felemeltek volna minket. Álló helyzetben tegyük a hüvelykujjainkat a legalsó bordapárra, a többi ujjunkat pedig a csípőre. Amikor kiegyenesedünk, érezhetjük, hogy mennyire megnő a távolság az ujjaink között.

Ha járás közben a cipőnket bámuljuk, akkor ezzel feleslegesen terheljük a hátunkat és a nyakunkat. Vessük a tekintetünket 3-6 méterrel előbbre, így jól fogjuk látni az utat, miközben megelőzzük a felsőtest feszültségét.

Az ideális séta sebessége

Végül: milyen az ideális séta sebessége? Nos ahhoz, hogy valóban segítsen a szívünknek és a keringésünknek, nem lehet túl lassú, de túl gyors sem. A legújabb kutatások szerint a percenként megtett kb. 100 lépés a legjobb tempót jelenti a legtöbb ember számára. Bár számomra egyértelmű, hogy ez már nem séta, inkább szapora gyaloglás. Így érzem, mert kipróbáltam.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mozgás