Férfias kopaszodás: nem csak hormonális oka lehet

A férfiak hajhullása, kopaszodása, hajritkulása a szakirodalom szerint 95%-ban androgén alopécia, vagyis androgenetikus eredetű. Az androgenetikus hajhullás elsődleges oka az öröklött tulajdonságok között keresendő, legalábbis ez az orvosok véleménye. A mi tapasztalataink nem ezt mutatják, így véleményem szerint van remény a megoldásra, csak meg kell keresni a probléma valódi okát.

A prosztatában, a hajtüszőkben, a szőrtüszőkben van egy enzim (5-alfa-reduktáz) amely a tesztoszteron hormont dihidro-tesztoszteronná (DHT) alakítja. Ez a folyamat egyrészt csökkenti a tesztoszteron-készletet, másrészt a DHT – androgén hormon lévén – 3-szor erőszakosabban képes kapcsolódni a tesztoszteronnak fenntartott receptorokhoz, így a tesztoszteron hormon nem tud megfelelően célba jutni.

Az androgén alopécia háttere

A tesztoszteron főbb feladatai: a herék és a prosztata szöveteinek kialakítása, a megfelelő izomzat, a testszőrzet és a csontozat formálása. A magas DHT szint felelős a férfiak szervezetében a férfias kopaszodás, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák kialakulásáért is.

A dihidro-tesztoszteronra (DHT) érzékeny hajhagymák növekedési fázisa lerövidül, s ez a férfias (androgenetikus) hajhullás kezdetét jelenti. A szervezet elsavasodásával, az esetleges elhízással, a korral járó – a férfiak szervezetében is jelentékeny – progeszteronszint-csökkenés ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy egyre több tesztoszteron alakul át DHT hormonná.

Egy kis biokémia

A progeszteron termelődése és jelenléte a férfiakban is életbevágóan fontos, hiszen a férfi szervezete progeszteronból fog előállítani kortikoszteroid hormonokat – amikor a mellékvese már fárad –, valamint tesztoszteront. A kortikoszteroid hormonok dolga: stressz reakció, immunválasz, gyulladásszabályozás, szénhidrát-anyagcsere, fehérjelebontás, a vér elektrolit szintjeinek szabályozása, viselkedés.

A kor és a környezeti mérgek hatása a hormonháztartásra

A kor előrehaladásával csökken a férfiak progeszteron és tesztoszteron szintje. Ha az ösztradiol szintje nem mérséklődik, hanem még növekszik is, akkor bizony ez a férfi ösztrogén dominanciában fog szenvedni. Fiataloknál és idősebbeknél egyaránt lehet ok egyrészt az ipari szennyezettség, a xenoösztrögének hatása, a túlsúly kialakulása vagy a hormontermelő szervek terheltsége kórokozókkal. Egy egészséges férfit a normál tesztoszteron szintje védi meg a xenoösztrogénektől! Ahogy a tesztoszteron szint valamilyen oknál fogva elkezd csökkenni, a xenoösztrogének mindinkább képesek teret hódítani maguknak a férfi szervezetében.

Gyakran előforduló panasz férfi vendégeink esetében is a zsíros haj, zsíros, pattanásos bőr, májfolt, neurodermatitisz, csalánkiütés, ekcéma, pikkelysömör, lisztérzékenység, Candida – e tünetek hormonális egyensúlytalanságot vagy szervi eltéréseket egyaránt jelezhetnek.

Szervi okok a kopaszodás hátterében

Ajjaj, hol a haj...A kopaszodás, hajritkulás mindkét nemre jellemző, lehetséges előidézői: vitamin- és ásványianyag-hiány, pajzsmirigyműködési problémák, krónikus, kezeletlen stressz, gombás fertőzések, a szervezet elsavasodása, számtalan emésztőszervi és bélprobléma, autoimmun betegségek, valamint érrendszeri problémák stb. A hormonháztartást befolyásoló gyógyszerek – szteroidok, antidepresszánsok, rákellenes készítmények (kemoterápiás kezelések) – szintén kedvezőtlenek a haj számára.

A hajhagymák, érzékenységüknek köszönhetően, még a szervi panaszok kialakulása előtt látványosan jelzik a rendellenességeket a fejbőr, illetve a hajminőség kóros változásaival. A fiatalkori vagy a hirtelen végbemenő hajvesztés, a hajas fejbőr egyes területein kialakult hajhiány már előre jelezheti a kialakult szervi eltérések helyét.

A hajgyógyászati stúdiónkat felkereső kopaszodó férfiak nagy részénél – műszeres méréssel alátámasztott skalpdiagnózisunk szerint – a belső szervi eltérések, toxikus terhelések, gombák, baktériumok, paraziták jelenléte áll a panaszok hátterében. A kopaszodó területek mutatják meg, hogy a szervezet mely része szorul segítségre.

Egyéb hormonális okok

A ránézésre férfias, androgén típusú kopaszodás oka sem csak a DHT hormon lehet! Gyakori, hogy például a kopaszodást elindító, krónikus prosztataprobléma megoldása után a haj is visszaerősödik a megfelelő fejbőrterületen – annak ellenére, hogy a tradicionális orvoslás a „törődjön bele”, „örökletes” kategóriába sorolta.

Fiatal fiúk fordulnak hozzánk segítségért a szemöldök feletti terület kopaszodása miatt. Ilyen esetben sem szabad legyinteni vagy beletörődni, mert mindig kiderülnek a „hibák” – akár életmód-, akár táplálkozásbeli, netán szervi vagy más jellegű hormonális okok húzódnak meg a háttérben.

Már a hajritkulás kezdetén – az én szememnek még az előtt is – látható a skalpdiagnosztikai elemzésem alapján, hogy a prosztata, a here vagy a mellékvese szervi területe a panaszok kiindulópontja. Ekkor még természetesen megelőzhető vagy megállítható, sőt vissza is fordítható a folyamat a megfelelő terápia betartásával.

Gyakran a prosztata gócos állapota okoz zavarokat a hormonrendszerben. A túlzott stresszterhelés, a mellékvese gócterhelése is elindíthat egy látványos kopaszodási folyamatot. Ha pedig az öröklési eredet egyértelmű, hiszen a családban jellemző a hajzat elvesztése, akkor is tudunk tenni a folyamatok lassításáért.

Megelőzés

A kiegyensúlyozott táplálkozás, a szervezet számára nehezen vagy nem emészthető táplálékok elhagyása, a hiányzó vitaminok, ásványi anyagok pótlása megfelelően hasznosuló készítmények segítségével mindenképpen hasznos a szervezet számára.

Ételérzékenység-vizsgálatunk segít a kedvezőtlen ételek kiderítésében. A FYTOMINERAL, B!OMULTIVITAMIN, BARLEY stb. megbízhatóan pótolja a szükséges tápanyagokat. A DHT képződését is képesek vagyunk természetes módszerekkel, készítményekkel akadályozni avégett, hogy megelőzzük a látványos hajvesztést.

A máj, a vese, a belek időszakos tisztítása, működésük harmonizálása, energetikai kiegyensúlyozása – műszeres mérésünk alapján javasolt készítményekkel – szintén sokat szokott segíteni a hajmennyiség megtartásában.

Tükröm, tükröm...Attól függően, hogy a hajas fejbőr melyik területén indult a ritkulás, kopaszodás, a REGALEN, a RENOL, a VIRONAL, a KOROLEN vagy a KING KONG segít a szervezet eltéréseinek korrigálásában. Ilyen módon mellékhatások nélkül megvédhetjük a férfiakat a prosztataráktól, visszafordíthatjuk a prosztatamegnagyobbodást, megszüntethetjük a gyulladást, megállíthatjuk az ilyen okból történő hajvesztést, kopaszodást.

Kis Éva
skalpdiagnoszta, holisztikus hajgyógyász, hormonegyensúly-tanácsadó
klubvezető, Budapest 2. ENERGY klub
www.nicehajgyogyaszat.hu

További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)
(Folytatjuk)