Öregségi foltok, hiperpigmentáció

A ráncok mellett a legtöbb nőt semmi nem zavarja jobban, mint a pigmentfoltok, a pattanások vagy a szeplők, amelyek nem tűnnek el maguktól. Azok a nők, akik antibébi tablettát szednek, terhesek, vagy átmeneti korban vannak, különösen érintettek. Tehetünk-e valamit a hiperpigmentáció és az életkori foltok ellen? A szépség mulandó – de szerencsére a foltok is.

Hiperpigmentáció, napozás, hormonok

A hiperpigmentáció és az öregségi foltok között különbség van. A hiperpigmentáció barnás színű, de jóindulatú pigmentáció az arcon, a mellen és a nemi szervek környékén. Terhesség vagy hormonális készítmények, pl. a terhesség idején a tablettaszedés hatására és a menopauza hormonkezelése során jelentkeznek.

Normál napsugárzás esetén a bőr egyenletes pigmentációval reagál. Ezek a melanociták, a napsugárzás során színüket megváltoztató sejtek megvédik a testet a károsodástól. Ha azonban az ösztrogén szintje megemelkedik, sok nőnél túlzott védekező reakció alakul ki: különböző méretű barna foltok csúfítják el a bőrt, néha igen gyorsan. A melanin festékanyag kialakulásáért felelős sejtek a hormonok miatt megnövekednek, és befolyásolják azok eloszlását.

Speciális fehérítés

Mi a teendő hiperpigmentáció esetén?

Ha szabálytalan bőrbarnulást érzékel hormonkészítmény szedése után, kérdezze meg nőgyógyászát, hogy tudna-e más alkalmasabb készítményt ajánlani.

Felszíni pigmentáció esetén a dermatológus megpróbálhatja a pigmenteket egy fehérítő anyaggal világosabbá tenni, vagy kémiai bőrvékonyítással eltávolítani. Ha a pigmentek nagyon mélyen vannak, akkor gyakran csak a kozmetikumokkal való elfedés segíthet.

A hiperpigmentáció megelőzése

Megelőzésképpen a hormonkészítményeket, például a tablettákat lehetőleg este vegye be, mert a hormonkoncentráció legmagasabb felvétele után 1-2 órával és az éjszaka folyamán lebomlik. Emellett használjon magas faktorú fényvédő krémet, és ne maradjon túl sokáig a napon.

Öregkori foltok: sejtkárosodás több éven át tartó UV besugárzás miatt

A néhány millimétertől a centiméteres nagyságig előforduló öregségi foltok a pigment felhalmozódását mutatják az epidermiszben. Ezek szintén jóindulatúak, férfiaknál és nőknél egyaránt képződnek, és a több éves napsütés látható jelei. Ezért találhatók elsősorban az arcon és a kézen.

Az életkori foltok a lipofuscin pigment felhalmozódását jelzik, amely a sejtfalak telítetlen zsírsavak oxidációjából származó végterméke. Ha a sejteket túl sok napfény éri, a sejtek elöregednek, a bőr ráncos lesz, és foltokban lipofuscin képződik.

Az öregségi foltok megelőzése és kezelése

Megelőzni csak a naptól való védelemmel lehet. A meglévő foltokat a bőrgyógyász lézerrel tudja eltüntetni. A mellékhatás csekély.

Ezen kívül vannak olyan gyógyszertári fehérítő krémek, amelyek vegyszereket tartalmaznak: az A-vitamin savas származékai például egyenletesen „hámozzák le” a bőrfelületet, ami nagyon irritálja a bőrt. Ilyenkor nagyon óvatosnak kell lenni a napozással.

Az érintettek öregségi foltok kezelése előtt vizsgáltassák meg magukat dermatológussal. A májfoltok esetén a pigmentációk mélyen a bőrben vannak, és lézeres kezeléssel rosszindulatúvá válhatnak.

(Németből fordította: Koncz László)