Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Ki milyen apa lesz?

A férfiak tesztoszteronszintje állítólag árulkodhat arról, hogy az illető mennyire jó apa. A kor előrehaladtával a férfiak tesztoszteronszintje általában csökken, ami a szexuális életükre, de általában véve az egészségi állapotukra is hatással van. A hormonszint arról is árulkodhat, mennyire lesz valaki jó szülő – állítják a Michigan Egyetem kutatói.

Egy kísérlet során megfigyelték, hogy azoknak a férfiaknak, akik a gyereküket valamilyen szorult helyzetben látták, leesett a tesztoszteronszintjük. Mindez egyfajta emocionális reakció a részükről, annak a férfinak, aki együtt érez gyermekével, csökken a tesztoszteronszintje, míg annak, aki nem, nő.

Most mit csinálunk?A Developmental Psychobiology című lapban közzétett kísérlet során 175 férfit kísértek figyelemmel, akiknek a párja a második gyermeküket várta. A férfiakat elkülönítették gyermeküktől, majd az apák képernyőn keresztül nézhették, hogy ez a helyzet milyen szorongást váltott ki a kicsikből. A gyerekek csak akkor nyugodtak meg, amikor ismét apjuknál lehettek.

A vizsgálat kimutatta, hogy azok a férfiak, akik gyermekük aggodalmát és sírását úgy élték meg, mint feléjük szálló üzentet, jobban együtt éreztek velük, és ennek következtében alacsonyabb lett a tesztoszteronszintjük. Ugyanakkor azokban, akik inkább idegesítőnek érezték gyermekük sírását, és azt érezték, hogy nem tudnak rajta segíteni, megemelkedett a tesztoszteronszint.

Egy másik vizsgálatot is elvégeztek az apákon, amelynek során három különböző játék használatára kellett megtanítaniuk gyermeküket, és azt figyelték, ki milyen türelmesen magyaráz, vagy ki az, aki ingerülten próbálja gyerekét instruálni. Miután minden eredményt összevetettek, a szakemberek azt találták, hogy akiknél korábban – a szomorkodó gyermeküket látva – a tesztoszteronszint nagyobb mértékben csökkent, azok magyaráztak gyermeküknek a legtürelmesebben, ők voltak a legmegértőbbek. Az is kiderült, hogy általánosságban a lányos apák érzékenyebbek voltak, mint a fiús apák.

A kutatásban résztvevő dr. Brenda Volling ugyanakkor megjegyezte, hogy még csak most kezdik felderíteni a férfi nemi hormonok és az apaság közötti összefüggéseket, így a jövőben még bizonyára számos érdekesség fog kiderülni ezzel kapcsolatban.