Férfiasan csípős

Sok férfi azzal próbálja bizonyítani férfiasságát, hogy megeszi a keze ügyébe eső legcsípősebb paprikát. Ez a férfiassági rítus egy tudományos tényen alapul, valóban csak az igazi férfiak választják a legfűszeresebb ételeket. Az ő tesztoszteronszintjük általában magasabb, ez pedig kalandvágyóbbá, agresszívabbá és szexuálisan aktívabbá teszi a férfiakat.

Férfiasan csípősA francia Grenoble Egyetem pszichológusai kimutatták, hogy a csípős ételeket kedvelő férfiak általában magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek. A tesztoszteron hormon kalandvágyóbbá, agresszívabbá és szexuálisan aktívabbá teszi a férfiakat. A hormon legmagasabb szintjével rendelkezők általában az alfa hímek, vagyis a domináns férfiak a társaságban. A kutatók most azt állítják, hogy a csípős curry és paprika fogyasztásával a férfiak valószínűleg meg is növelhetik a hormonszintjüket, mivel patkányokban kimutatták, hogy a chili paprika fokozza a tesztoszteronszintet.

A kutatást vezető Laurent Begue professzor így nyilatkozott: „Egyenes arányosságot mutattunk ki a nyál tesztoszteron koncentrációja és a csípős szósz mennyisége között, amelyet kísérletben részt vevő férfiak önként és spontán módon elfogyasztottak egy másik férfi társaságában.”

Physiology and Behavior szaklapban közzétett kutatásban 114 tizennyolc és negyvennégy év közötti férfi vett részt, akik először nyilatkoztak arról, mennyire szeretik a csípős ételeket, majd a kutatók megmérték a tesztoszteronszintjüket. A résztvevők ezután Tabasco csípős szósszal és sóval ízesítettek maguknak egy adag burgonyapürét, és értékelték a fogás fűszerességét.

Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak általában több csípős szószt tettek a burgonyájukra, míg a sóval kapcsolatban nem mutattak ki ilyen összefüggést.

Begue professzor elmondta, elképzelhető, hogy a magasabb tesztoszteronszint arra készteti a férfiakat, hogy keressék az izgalmakat, és a csípősebb ételek fogyasztásával nagyobb kockázatot vállaljanak. Patkányokon korábban végzett kísérletek azt mutatták, hogy a chili paprika fogyasztása növelheti is a tesztoszteron szintjét, különösen akkor, ha az állatok étrendjében rendszeresen előfordult kamaszkorukban a kapszaicin. A szakértő szerint azonban további kutatásokkal kell bizonyítani, hogy ez az összefüggés az emberek esetében is helytálló-e.