Több szex – több tesztoszteron?

Régóta feltételezik, hogy a férfiak tesztoszteronszintjének csökkenésével együtt a szexuális életük is hanyatlásnak indul. Az újabb kutatások szerint azonban talán épp ennek a fordítottja igaz, ezért a jó szexuális élet és normális tesztoszteronszint érdekében éljenek egészségesen, és mozogjanak sokat, így nagyobb valószínűséggel élhetnek jobb nemi életet.

Több szex – több tesztoszteron?„Sokan azt gondolják, hogy az alacsonyabb szérum tesztoszteronszint csökkentheti a szexuális aktivitást. Kutatásunk azonban megkérdőjelezi, sőt talán meg is cáfolja ezt, és arra utal, hogy pont fordítva van” – magyarázta Dr. David Handelsman, a Sydney Egyetem kutatója. A szakértő szerint ezt a közvélekedést látszik alátámasztani a tesztoszteron-tartalmú kiegészítők egekbe szökő eladásai is, annak ellenére, hogy talán téves az elképzelés.

Az Endokrin Társaság San Diegó-i éves kongresszusán közzétett kutatásban több mint 1 700 hetven éven felüli férfit vizsgáltak Sydneyben. A kutatók a vizsgálat elején, majd két évvel később újra megvizsgálták az alanyokat. A két látogatás során kérdésekre válaszoltak a nemi működésükkel kapcsolatban, például arról, milyen gyakran tudnak normális erekciót fenntartani, milyen gyakran folytattak ejakulációhoz vezető szexuális tevékenységet, és mennyire erős a nemi vágyuk 50 éves korukhoz képest.

A kutatók a vér tesztoszteronszintet és más hormonok szintjét is mérték. Kimutatták, hogy a tesztoszteronszint csökkenése, bár 10 százaléknál kisebb mértékű volt a hanyatlás, összefüggött a szexuális aktivitás és vágy csökkenésével, az erekció gyakoriságának csökkenésével azonban nem. Ok-okozati összefüggést azonban nem lehet bizonyítani, mivel a kutatás csak megfigyeléses volt, és csak puszta összefüggést mutatott ki.

A kutatók mindenesetre azt tanácsolják azoknak a férfiaknak, akiket érdekel, hogy jó szexuális életük és normális tesztoszteronszintjük legyen, hogy éljenek egészségesen, és mozogjanak sokat, mert így nagyobb valószínűséggel élhetnek jobb nemi életet.