A kopaszok nem termékenyebbek, sőt!

A közhiedelem szerint a kopaszság a férfiassággal függ össze, ám most bebizonyosodott, hogy a hajkorona korai elvesztése ennek ellenkezőjéről árulkodik. Azok a férfiak, akik 30 éves korukra megkopaszodnak, alacsonyabb spermiumszámmal élnek, a közepes és súlyos kopaszodással szembenéző férfiak spermiumszáma csaknem 60 százalékkal alacsonyabb.

Ez bizony kevésAz összefüggés hátterében valószínűleg olyan hormonális változások állnak, amelyek egyaránt befolyásolják a kopaszodást és a csökkent termékenységet.

Az androgenetikus alopecia, vagyis a férfias kopaszodás mindkét nemnél a hajvesztés leggyakoribb formája. Az 50 év feletti férfiak nagyjából felénél általában kopaszsággá fajul, de akár már a kamaszkor végén is jelentkezhet.

A Dermatologica Sinica című szakfolyóiratban megjelent friss tanulmányhoz 31 éves átlagéletkorú férfiakat figyeltek meg normál és enyhe, valamint közepes és súlyos hajhullással. Az eredmények szerint az utóbbiak spermiumszáma lényegesen alacsonyabb volt.

Becslések szerint világszerte minden hetedik családalapításra vágyó pár meddőségi problémákkal küszködik, amelyekért az esetek 40-60 százalékában a férfi a felelős.