Spermát ölnek az UV-szűrők

A napvédő szerekben használt több UV-szűrő vegyület akadályozza működésükben a spermasejteket. Ez részben magyarázhatja, miért olyan gyakori a feltárható ok nélküli meddőség. A kémiai UV-szűrő feladata az volna, hogy csökkentse a bőrön át bejutó UV-sugárzás mennyiségét, némelyik ilyen szűrő azonban gyorsan felszívódik a szervezetbe a bőrön át.

Az UV-szűrőket megtalálták az emberi vérmintákban és a vizeletmintákban – mondta el Niels Skakkebaek professzor (University of Copenhagen) az Endokrinológiai Társaság éves találkozóján.

Akadályozzák a működésétA professzor és munkatársai a napvédőkrémben/naptejben engedélyezett 31-ből 29 UV-szűrőt teszteltek élő, egészséges emberi spermasejteken.

A kutatók vizsgálták a kalcium jelátviteli útvonalat, a sejten belül a kalciumionok koncentrációjának változását. A kalciumionok mozgása a kalciumcsatornában fő szerepet játszik a spermasejt működésében. A CatSper, egy spermium specifikus kalciumion csatorna, mondja Skakkebaek professzor, lényeges a férfi termékenység szempontjából.

A CatSper csatorna a progeszteron hormon fő receptora, az emberi spermasejtek progeszteront vonzó része. Amikor a progeszteron a CatSperhez kötődik, a kalciumionok időlegesen beáramlanak a spermasejtekbe, amelyek aztán azt a speciális spermaműködést vezérlik, ami a megtermékenyítéshez szükséges.

A kutatók szerint a 29 UV-szűrőből 13-nál (45%) történt kalciumion-beáramlás a spermasejtbe – ezzel zavarva a normális funkciót.

Ez a hatás már a vegyületek igen alacsony dózisában megkezdődik, alacsonyabb szinten, mint a teljes testfelület napvédő krémmel való bekenése létrehoz – hívja föl a figyelmet a professzor.

A 13 UV-szűrőből 9-nél a kalciumion-beáramlást közvetlenül kiváltja a CatSper csatorna aktiválása – ezek a vegyületek a progeszteron hatását utánozzák. A kutatási eredmény arra utal, hogy ezek az UV-szűrő vegyületek endokrin diszruptorok (a folyamatot megszakítók).

Számos UV-szűrőt még azzal is gyanúsítanak, hogy gátolnak fontos spermafunkciókat, mint a sperma-motilitást (mozgékonyságot), amit normálisan a CatSper csatorna szabályoz.

Az engedélyező hatóságoknak alaposabban meg kellene nézniük, hogy a kémiai UV-szűrők hogyan hatnak az emberi termékenységre, mielőtt jóváhagyják az alkalmazását – mondja a professzor.

13 UV-szűrőből nyolc – amelyek megszakítják a spermasejtek működését – engedélyezett az USA-ban. Ezek: avobenzone, homosalate, meradimate, octisalate (más néven octyl salicylate), octinoxate (vagy octyl methoxycinnamate), octocrylene, oxybenzone (másként benzophenone-3 vagy BP-3) és padimate O.

Ezek a kémiai anyagok aktív összetevői a napvédő krémeknek csakúgy, mint a napvédő tartalmú személyi higiénés termékeknek: a makeupoknak, hidratáló krémeknek, ajakbalzsamoknak.