Mentsünk a felhőbe!

Nagy-Britanniában ma mintegy 85 millió használaton kívüli mobiltelefon készülék van. Ezeket a készülékeket értékes fémek – arany, ezüst, réz – felhasználásával gyártották, amelyeket anyagi és környezeti szempontból is költséges kitermelni. Ezek a használaton kívüli telefonok megközelítőleg 4 tonna aranyat tartalmaznak, 110 millió font értékben.

Dr. James Suckling (University of Surrey) kutató szerint 84 000 tonna szén-dioxid fog a levegőbe kerülni, hogy ezeket helyettesítsék. A sűrűn változó, egyre „okosabb” telefonok a fogyasztókat arra bátorítják, hogy gyakran cseréljék le a készüléket, tekintet nélkül arra, hogy a jelenlegi telefonjuk is tökéletesen megfelel a célnak. A kutatás rávilágít, hogy nem elegendő az ösztönzés arra, hogy az emberek újrahasznosítanák régi mobiltelefonjukat. Emiatt aztán, sajnos, a használaton kívüli, régi készülékek a fiókokban hevernek, amíg végül ki nem dobják őket a szemétbe, ahonnan a hulladéklerakóba kerülnek. Ez a trend nem folytatódhat, ha élhető jövőt akarunk.

Mindig újabb kell?Alternatívaként a felhő alapú szolgáltatói rendszert ajánlják a kutatók, mert ott a költséges kialakítás is és a mobilkészülék memóriája is a távoli szerverre van kihelyezve az interneten keresztül. Így anélkül komplex a szolgáltatás, hogy maga a mobilkészülék lenne komplex. Az ilyen készülék tartós lesz, és kevesebb értékes erőforrást igényel. A vásárló nemcsak hogy nem dobja ki a telefont, hanem visszaadja a szolgáltatónak, aki köteles azt visszavenni. Ez a rendszer biztosítaná, hogy a mobiltelefon nem köt ki a hulladéklerakóban.

Ez a modell már eddig is működött. Ha az energiaigényes PC-ket lecseréljük olyan okos számítógépekre, amelyek felhő alapú szolgáltatással működnek, a kevesebb hardverrel a felére csökken a fogyasztásuk – magyarázza dr. Suckling.

Természetesen vannak más kihívások is. Kutatócsoportjuk most azt vizsgálja, hogyan valósítható meg az ilyen üzleti modell, amikor meg kell győzni a fogyasztót, hogy a felhő alapú szolgáltatást rá lehet bízni a szolgáltatóra, az adatait biztonságban tudhatja.