Nomofób Ön?

Szorong, ha lemerül a telefonja, vagy alig bírja végigcsinálni a napot, ha otthon felejti a készülékét? Nincs egyedül, mert a kutatók szerint terjedőben van a nomofóbia (no-mobile-phone phobia). A függőség tünetei közé tartozik a telefon kikapcsolására való képtelenség, a telefon kényszeres ellenőrizgetése, az akkumulátor állandó feltöltögetése.

Nomofób Ön?A szakértők még egy 20 kérdésből álló tesztet is kidolgoztak, amely a telefonjuktól elválasztott emberek szorongásának mértékét méri. Kiderült, hogy a nők 3,6-szer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak nomofóbiát, mint a férfiak, bár a kutatók egyelőre nem tudják pontosan, miért. A tünetek közé tartozik a telefon kikapcsolására való képtelenség, a telefon kényszeres ellenőrizgetése, az akkumulátor állandó feltöltése, és a telefon bevitele a fürdőszobába.

A korábbi kutatásokból az derült ki, hogy a 18-24 éves korosztályt érinti leginkább a jelenség, akiknek 77 százaléka képtelen távol maradni telefonjától néhány percnél hosszabb ideig.

Az amerikai kutatók kilenc végzős egyetemi hallgatóval készítettek interjút, akiknél okostelefon-függőséget azonosítottak. Megkérdezték őket, mit éreznek akkor, amikor elválasztják tőlük a mobiljukat, és a válaszok alapján az okostelefonnal összefüggő szeparációs szorongás négy fő jellemzőjét állapították meg. Kimutatták, hogy az emberek bizonytalanságot éreznek amiatt, hogy nem írhatnak üzenetet, vagy nem hívhatják fel a barátaikat és a családtagjaikat, és úgy érzik, nincsenek kapcsolatban online identitásukkal.

Inkompetensnek érzik magukat amiatt, hogy képtelenek elérni az információkat, például nem kereshetik ki a Google segítségével a válaszokat a különféle kérdésekre. Az is bosszantja őket, hogy nem tudnak elvégezni olyan egyszerű feladatokat, mint például egy étterem megkeresése, vagy egy útvonal megtervezése.

A kutatók kérdőívüket 301 végzős hallgatón tesztelték, és kiderült, hogy érvényes és megbízható eredményeket hozott, így ténylegesen felhasználható a nomofóbia súlyosságának értékelésére. A szakértők ugyanakkor azt is hozzátették, hogy az okostelefonnal összefüggő szeparációs szorongás nem feltétlenül jelent problémát.

„Ezt a függőséget és kötődést nem kell elítélni vagy tiltani” – mondta a kutatást vezető Caglar Yildirim, az Iowai Állami Egyetem munkatársa. „Csak akkor kezd problémát jelenteni, ha már befolyásolja valaki mentális egészségét és pszichológiai jólétét.”