15 aranyszabály az egészséges öregedéshez

Ki ne szeretne egészségesen megöregedni? Minél idősebb az ember, annál értékesebbé válik az egészsége, és mi lenne a megérdemelt nyugállományból, ha betegek és tehetetlenek lennénk? A német Egészségügyi Szövetség kidolgozott 15 szabályt az egészséges öregedésre. Sosem késő megváltoztatni az életstílusunkat, hogy egészségessé váljunk, egészségesek maradjunk!

1. Készüljön fel idős korára!

Gondolja végig, hogyan szeretné alakítani az életét. Készüljön fel gondolatban az életében bekövetkező változásokra (például ha abbahagyja a szakmát). Kérdezze meg magától, milyen lehetőségek és követelmények kapcsolódnak a változásokhoz, és hogyan tudja ezeket kihasználni, és hogyan reagálhat rájuk.

Élvezze az életet!

Amikor felkészül idős korára, gondoljon a lakására is. Az akadályok eltávolítása, a szükséges eszközök felszerelése vagy egy másik lakásba történő költözés fontos az önállóság megőrzéséhez. Kérdezze meg kezelőorvosát, vagy használja a helyi lakhatási tanácsadást, hogy javaslatokat kapjon az otthonában szükséges változtatásokra. Ebben a tanácsadásban felvilágosítást kap a változtatások végrehajtásának pénzügyi támogatásáról is. (Németországban működő intézmény – a szerk.)

2. Minden életkorban egészségtudatosan!

Ügyeljen az elegendő testmozgásra és a kiegyensúlyozott táplálkozásra, kerülje el a nikotint és más addiktív anyagokat, bánjon felelősséggel az alkohollal és a gyógyszerekkel, és kerülje a tartós fizikai és mentális túlterhelést.

3. Tegyen óvintézkedéseket!

A fenyegető betegségek többnyire korán felismerhetők, és a kezelés időben megkezdődhet. Beszéljen a kezelőorvosával arról, hogy mit kell tennie az egészségének megőrzéséhez és az egészséges öregedéshez.

4. Soha nem késő a pozitív változtatása!

Bármely életkorban kezdhet egészségtudatos és fizikailag, szellemileg és társadalmilag aktív életet. Az életmód pozitív megváltoztatásával már olyan kockázati tényezőkre is reagálhat, mint a metabolikus rendellenességek, a magas vérnyomás és a túlsúly, és csökkentheti ezek káros hatásait.

5. Legyen fizikailag, szellemileg és társadalmilag aktív!

Keressen kihívást jelentő feladatokat. Vegye figyelembe, hogy a korábbi életkorban tanúsított viselkedése döntően hozzájárul a magas életkor eléréséhez, miközben fenntartja a jó egészséget, a tevékeny életet és az önállóságot.

6. Használja ki a szabadidőt, hogy újat tanuljon!

Folytassa a fizikai, mentális és társadalmi tevékenységeket, amelyeket fiatal éveiben kifejlesztett. Használja szabadidejét idős korban is új dolgok megtanulására. Idős korban is edzheti a memóriát és a gondolkodást. Legyen tisztában a környezetében bekövetkező fejleményekkel (például a technológia, a média és a forgalom területén), és kérdezze meg magától, hogyan használhatja ezeket a fejlesztéseket.

7. Maradjon nyitott a pozitív eseményekre és új tapasztalatokra!

Őrizze meg annak a képességét, hogy örülni tud a hétköznapi dolgoknak is. Ne feledje, hogy az aktív életmód és a pozitív hozzáállás mellett egészségesebbnek érzi magát. Ha talál vonzó feladatot, ha a szép dolgoknak tud örülni, és ha nem törődik bele a terhes helyzetekbe, akkor megmarad a jó közérzete.

8. Fogja fel esélyként idős korát!

Tekintse életkorát életszakaszként, amelyben továbbfejlődhet. Bővítheti készségeit és érdeklődését, új betekintést, érettebb megközelítést talál az élet kihívásaira. Ne feledje, hogy a terhek és konfliktusok kezelése során is továbbfejlődhet.

9. Ápolja a kapcsolatokat!

Ne korlátozza magát egyedül a családra, hanem gondoljon a szomszédokra, barátokra és ismerőseire is. Ne feledje, hogy a fiatalokkal való kapcsolat lehetőséget teremt a kölcsönös ösztönzésre és a szellemi gazdagodásra is.

10. Adjon esélyt a gyengédségnek!

A partnerség, amelyben mindkét fél élvezi a gyengédséget, a fizikai közelséget és a szexualitást, hozzájárul az elégedettséghez és a fizikai jó közérzethez. Ne hagyja, hogy más emberek elbizonytalanítsák, akik úgy gondolják, hogy az életkor és a gyengédség vagy az életkor és a szexualitás nem illik össze.

11. Adjon meg mindent a szervezetének!

Sportoljon és mozogjon eleget anélkül, hogy túlterhelné magát, ezzel megőrzi fizikai képességeit. Járuljon hozzá, hogy csontjai és izmai rugalmasak és erősek maradjanak. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen típusú fizikai aktivitás megfelelő az Ön számára.

12. Az egészség nem kor kérdése!

Kérdezze meg magát újra és újra, hogy mit tehet egészségének, önállóságának fenntartásában. Vegye figyelembe: maga az öregség nem ok arra, hogy elveszítsük egészségünket és a képességünket az önálló életvezetésre.

13. Ne fogadja el csak úgy egyszerűen a betegségeket!

Ha bármilyen betegség jelentkezik, forduljon orvosához. Még krónikus betegség esetén is szükséges az orvos rendszeres felkeresése. Ne feledje, hogy ez a látás és a hallás elvesztése esetén is segítségére lehet. Inkább beszéljen kezelőorvosával a létező segédeszközökről, és alkalmazza őket, ha felírják.

Ha betegsége következtében elveszti önállóságát, a rehabilitáció gyakran hasznosnak és szükségesnek bizonyul. Beszéljen orvosával a rehabilitáció lehetséges sikereiről. Ne feledje, hogy a rehabilitáció csak akkor lehet sikeres, ha mindent megtesz, hogy visszanyerje önállóságát.

14. Keresse a megfelelő segítséget és ápolást!

Ha segítségre vagy gondozásra van szüksége, akkor keressen jó segítséget és ápolást. Gondoljon arra, hogy a segítség vagy gondozás nem jelenti azt, hogy elveszik Öntől az önállóságot, hanem éppen hogy fenn akarják tartani, és támogatják azt. Ha a hozzátartozók gondoskodnak Önről, ügyeljen arra, hogy ezt ne vigyék túlzásba, de megfelelő támogatást kapjon tőlük.

15. Legyen bátorsága az önállóságra!

A stresszes helyzetekben kérdezze meg magától, hogyan lehet leginkább megbirkózni ezzel a stresszel, mi tenne jót Önnek, milyen emberekkel szeretne együtt lenni, hogyan segíthetnek ők Önnek, és mikor túl sok már a segítség az Ön számára. Ha segítségre van szüksége, kérje ezt, de legyen bátorsága is, hogy elutasítsa, ha önállóságát túlságosan korlátozottnak látja.

(Németből fordította: Koncz László)