Jót tesz a szívnek a házasság?

A Rochesteri Egyetem új kutatása szerint kiváló módja az életben maradásnak, ha egy támogató házastársnak adjuk a szívünket. Azok a boldog házasságban élő emberek, akik szívkoszorúér bypass műtéten esnek át, több mint háromszor nagyobb valószínűséggel maradnak életben még 15 év múlva is, mint az egyedülállók – derül ki a Health Psychology legfrissebb számában megjelent tanulmányból.

Jót tesz a szívnek a házasság?„Van valami a jó kapcsolatban, ami segít az embereknek a megfelelő kerékvágásban maradni” – állítja a cikk vezető szerzője, Kathleen King. A kutatásból az derült ki, hogy a házastársi elégedettség hatása legalább olyan fontos a túlélés szempontjából a bypass műtétet követően, mint az olyan hagyományos kockázati tényezők, mint a dohányzás, az elhízás vagy a magas vérnyomás.

A házasság jótékony hatása azonban a férfiak és a nők esetében eltérő módon mutatkozik meg. A férfiak esetében a házasság általánosságban összefüggésben áll a magasabb túlélési aránnyal, és minél jobb a házasság, annál magasabb a túlélés aránya. Nők esetében a házasság minősége még fontosabb. A nők körében a boldogtalan házasság szinte nem növeli a túlélés arányát, a boldog házasság azonban közel négyszeresére emeli a túlélési arányt. Más kutatások is azt mutatták, hogy a nők fiziológiailag érzékenyebbek a kapcsolati feszültségekre, mint a férfiak, ezért a boldogtalan házasság nagyobb mértékben rányomhatja a bélyegét az egészségükre is.

A szakértők szerint tehát az eltérések ellenére kijelenthetjük, hogy a boldog házasság a férfiakra és a nőkre egyaránt pozitív egészségügyi hatást gyakorol.

(Forrás: Medipress)