Egyre kevesebb fiatal felnőtt vár a gyerekvállalással a házasságig

Egy az USA-ban a közelmúltban megrendezett konferencián bemutatott kutatáshoz 9.000, huszonhat és harmincegy év közötti felnőttet vizsgáltak meg egy szövetségi felmérés keretében. Azok közül, akik szülők voltak és nem rendelkeztek főiskolai végzettséggel, az anyák 74, és az apák 70 százalékának volt legalább egy házasságon kívül született gyermeke.

Egyre kevesebb fiatal felnőtt vár a gyerekvállalással a házasságigA gyerekes fiatal felnőttek közül az anyák 81, és az apák 87 százalékát tették ki a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők. A vizsgálatban részt vett felnőttek közül a nők 53 százalékának volt legalább egy gyermeke, 64 százalékának volt legalább egy házasságon kívül született gyermeke, és 47 százalékának született az összes gyermeke házasságon kívül.

Az eredmények arra utaltak, hogy minél alacsonyabb volt az anyák iskolai végzettsége, annál nagyobb valószínűséggel szültek gyermeket házasságon kívül.

A házasságon kívül született legalább egy gyermek aránya a felsőoktatásban négy évnél hosszabb időt eltöltött anyák körében 32 százalék volt, a felsőoktatásban 1-3 évet eltöltött anyák körében 67 százalék, a csak érettségivel rendelkező anyák körében 71 százalék, a középiskolai végzettséggel sem rendelkező anyák körében pedig 87 százalék volt.

A vizsgálatban részt vett anyák valamivel több, mint egyharmada szült gyermeket házasságon belül, akiknek közel fele fehér, 28 százaléka spanyol-amerikai, 10 százaléka pedig fekete volt.

A Johns Hopkins Egyetem kutató elmondták, hogy az arányok a férfiak esetében nagyon hasonlónak mutatkoztak.

„A házasság szerepe a termékenységben és a családtervezésben manapság meglehetősen szerény fiatal felnőttkorban, és komolyan megkérdőjeleződött a házasság a felnőtté válás jelzői között betöltött korábban jelentős szerepe is” – foglalta össze az eredményeket a kutatást vezető Andrew Cherlin szociológus.