Halálos szingliség

A stabil házasságban élők tovább élnek, mint az egyedülállók. Beválik tehát a „jóban, rosszban, egészségben, betegségben” fogadalom, mert a mellettünk álló társ mintegy 71 százalékkal növeli túlélési esélyeinket. Igaz ez a stroke-ra is, mert akiknek tönkrement a házassága, illetve akik megözvegyültek, kisebb valószínűséggel élik túl a stroke utáni időszakot.

Nagy-Britanniában kb. 150 ezer ember él át stroke-ot minden évben. Negyedük egy éven belül meghal, míg a túlélők egy életen át tartó fogyatékkal folytatják mindennapjaikat. Gyakori a paralízis, a beszédproblémák és a személyiségváltozás.

Van, aki vigyázzon ránk

Az Egyesült Államokban több mint 795 ezer ember szenved stroke-ot: közülük húszból egy, vagyis 130 ezer hal meg. Az, hogy milyen eséllyel épül fel valaki, nagyban függ a megfelelő egészségügyi ellátástól, valamint a stroke-ot követő rehabilitáció minőségétől.

Az észak-karolinai Duke University munkatársai felfigyeltek arra, hogy a stabil házasságban élők lényegesen jobban vannak a stroke-ot követően. Ennek oka egyszerűen az lehet, hogy van, aki odafigyel rájuk, gondoskodik róluk.

Kiderült az is, hogy azok, akiknek házassága tönkrement, illetve akik megözvegyültek, kisebb valószínűséggel élik túl a stroke utáni időszakot. Ebből arra következtetnek a szakemberek, hogy a túlélést jelentősen befolyásolhatják a közelmúlt traumatikus élményei.

Az elvált stroke-os páciensek 23 százalékkal nagyobb eséllyel halnak bele a betegségbe, míg az egynél többször is elváltak esetében ez az arány 39 százalékos.